We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

HG House / Agraz Architects

  • Architects: Agraz Arquitectos
  • Location: Plata, Zapopan, JAL, Mexico
  • Design Team: Ricardo Agraz
  • Collaborators: Brenda Barrón, Juan Antonio Jaime, Javier Aguirre, Gaby Villarreal, Miguel Sánchez, Ian Beckman, Alejandro Saldaña, Sara Tamez
  • Construction: Salvador Aguirre
  • Area: 546.0 m2
  • Year: 2009
  • Photographs : Mito Covarrubias, Cortesia de Agraz Arquitectos

© Mito Covarrubias © Mito Covarrubias © Mito Covarrubias © Mito Covarrubias

A family where male presence dominates; four sons, the mom and dad. That is the criterion from which emerges the HG House program. Parking spaces and service areas are located at a lower level of the house, while the house entrance and a reception area are located on a higher floor plan.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

Then comes one of the most interesting places of the project: dining room, terrace and family room in only one definitive un-partitioned space. Laterally, the kitchen separated from the space previously described by the stairs coming from the basement.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

Thus, the person who enters the house from the garage reaches the same place as the one who enters from the front door.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

In the second level there is a studio designed for the children, giving them independence from the common areas.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

Next to the studio, there is a pair of rooms for two men, with bathroom, dressing room, and access to a terrace, which aims to be a meeting point among brothers. Meanwhile, privileged orientation is for the master bedroom, which seizes the head of the house.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

The master bedroom is divided into a shared bathroom and dressing rooms for each member of the couple, gathered through a patio generator of light.

© Mito Covarrubias
© Mito Covarrubias

Volumetrically, the house has a set of bodies that produce harmonious shadings throughout the day. The proposal itself is based on an intermediate level as a sustaining plaque of the big cube that surrounds the place. 

Courtesy of Agraz Arquitectos
Courtesy of Agraz Arquitectos

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"HG House / Agraz Architects" [Casa HG / Agraz Arquitectos] 16 Dec 2012. ArchDaily. (Trans. Emiliana Franzani) Accesed . <http://www.archdaily.com/305203/hg-house-agraz-architects/>