Cube House / Agraz Architects

  • 12 Dec 2012
  • Houses Selected Works
© Mito Covarrubias

Architects: Agraz Arquitectos
Location: Jalisco,
Architect: Ricardo Agraz
Area: 612 qm
Year: 2006
Photographs: Mito Covarrubias

The cube house yields to the geometry that combines light and the topography of the landscape. The ground leans to the north with interesting views to a ravine in a continuous succession of horizons, so the house takes over the top of the hill.

© Mito Covarrubias

This position allows ordering the enclosures in a natural way. The construction seeks to respect the hillside, promoting an architecture that is born from the earth (there are about 15 meters of unevenness in the longitudinal direction of the land).

© Mito Covarrubias

This natural slope with its irregularities, suggested putting the common areas of the house on the highest level and leave downstairs to the private areas. On the ground floor, at street level, you can find: the parking spaces, the house access, the dining room and the kitchen.

© Mito Covarrubias

A large double-height space for contemplation of nature, which is expressed to the outside as a large cube. Downstairs, the bedrooms and a small living room join the patio. Below are the bedrooms and the inner life finds its place.

The ultimate goal of this house is to be a literal translation of a tectonic house above a stereotomic home, as a distillation of the essentials of architecture.

Plan
Cite: "Cube House / Agraz Architects" 12 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=305174>