We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Low Energy Timber House / AST 77 Architecten

© Marcel Van Coile © Marcel Van Coile © Marcel Van Coile © Jan Liegeois

© Marcel Van Coile
© Marcel Van Coile

Concept And Vision
Peter Van Impe, the architect of this modern/contemporary private residence was faced with a challenge. The daughter of a besides lying ancestral home dating from the 60’s, wanted to built a residence for herself and her three sons. Building regulations dictated a minimum of 3 meters distance from the property boundary on the west side, while on the east side the house would have to be linked to the adjacent parental home in the future. The (basic) concept consists of an elongated rectangular volume that is enveloped by an L-shaped volume. The rectangular volume encloses all communal spaces of the house, such as the living room, kitchen and lounge area, where large windows provide the room with plenty of natural light. The L-shaped volume in grey contains the bathrooms and bedrooms. The four individual bedrooms are conceived as little cocoons that open onto the living room.

© Jan Liegeois
© Jan Liegeois

Architecture And Materials
The house, entirely constructed as a timber frame structure, is cladded with fiber cement boards in blue-gray, anthracite, white and beige. The fiber cement boards of the facade extend into the interior of the house in a way that the L-shaped volume is very tangible inside as well as outside. Thus blending interior and exterior spaces seamlessly together.

© Jan Liegeois
© Jan Liegeois

Given the timber frame construction and the desire to obtain a seamless connection with the interior, a material was chosen that is light, rigid, recyclable and easy in upkeep. Moreover, the fiber cement boards made it possible to emphasize the intended contrast between the existing house and the new one. Because of the limited thickness and great adaptability of the building envelope, it was possible to reach a high degree of detail. This makes the building fit into it’s rural surroundings as if it where a piece of ‘outdoor furniture’.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Low Energy Timber House / AST 77 Architecten" 12 Dec 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/304858/low-energy-timber-house-ast-77-architecten/>