We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Zamora Offices / Alberto Campo Baeza

  • Architects: Alberto Campo Baeza
  • Location: Calle Obispo Manso, 1, 49001 Zamora, Spain
  • Design Team: Alberto Campo Baeza, Pablo Fernández Lorenzo, Pablo Redondo Díez, Alfonso González Gaisán, Francisco Blanco Velasco
  • Area: 12100.0 m2
  • Year: 2012
  • Photographs: Javier Callejas Sevilla, Cortesia de Alberto Campo Baeza

© Javier Callejas Sevilla © Javier Callejas Sevilla © Javier Callejas Sevilla © Javier Callejas Sevilla

  • Collaborators: Ignacio Aguirre López, Miguel Ciria Hernández
  • Other Collaborators: Alejandro Cervilla García, Emilio Delgado Martos, Petter Palander, Sergio Sánchez Muñoz
  • Structural: Eduardo Díez - IDEEE
  • Installations: Úrculo Ingenieros
  • Rigger: Juan José Bueno Crespo
  • Glass Consultant: José Pablo Calvo Busello
  • Contractor: UTE Edificio Consejo Consultivo: Dragados
  • Promotor: Junta de Castilla y León. Consejería de Hacienda

From the architect. In collaboration with Pablo Fernández Lorenzo, Pablo Redondo Díez, Alfonso González Gaisán and Francisco Blanco Velasco

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

Facing the cathedral and following the outline of the former convent’s kitchen garden, we erect a strong stone wall box open to the sky. Its walls and floors entirely  made of stone. The very same stone as the Cathedral. A real Hortus Conclusus. In the corner facing the cathedral, a massive stone measuring 250x150x50, a veritable Cornerstone. And chiselled on that stone:

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

HIC LAPIS ANGULARIS MAIO MMXII POSITO

Within the stone box, a glass box, only glass.  Like a greenhouse. With a double facade similar to a Trombe wall. The external skin of the facade is made of glass, each single sheet measuring 600x300x1,2 and all joined together simply with structural silicone and hardly anything else. As if entirely made of air.

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

The trihedral upper angles of the box are made completely with glass, thus even further accentuating the effect of transparency. Precisely what Mies was looking for in his Friedrichstrasse tower. The trihedron built with air, a true Glass Corner. And engraved in acid on the glass:

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

HOC VITRUM ANGULARIS MAIO MMXII POSITO

The stone box made from Memory.  With its Cornerstone deeplyrooted in the soil.

© Javier Callejas Sevilla
© Javier Callejas Sevilla

The glass box made for the Future. With its Glass Corner blending into the sky.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Zamora Offices / Alberto Campo Baeza" [Oficinas Zamora / Alberto Campo Baeza] 10 Dec 2012. ArchDaily. (Trans. Jordana, Sebastian) Accessed . <http://www.archdaily.com/304715/zamora-offices-alberto-campo-baeza/>