Loukas Residence / Vardastudio Architects & Designers

  • 12 Dec 2012
  • Houses Selected Works
© Christos Papantoniou

Architects: Vardastudio Architects & Designers
Location: , Paphos,
Year: 2008
Photographs: Christos Papantoniou

© Christos Papantoniou

This residence is a round shaped fair face concrete building, with a semi detached rectangle entrance. The long narrow windows following the form of the structure look out to the wrapped back yard with the timber floors and semicircle swimming pool.

© Christos Papantoniou

Sometimes a client’s request may lead into a new concept that you might never have thought before. That’s what happened at that project. At my first meeting with the client, he asked me whether he could have a “round house”. My first reaction was: “But… my work is a bit different of what you ask…”. I had second thoughts though, so I decided I would do it, under one condition: I would do it in my own way!

© Christos Papantoniou

Indeed, space experience in unique. The house has a natural flow, it is spacious and structure is characterized by total simplicity. The plot is in a busy road, so the semicircle acts like a natural road boundary. Internal, everything is rotated around the semicircle pool that acts as a referee point of the whole project, as it can be seen by every spot in the house. By that semicircular volume, underhungs a wooden one, where the office is. By that way the visual view of the circle is interrupted.

Plan
Cite: "Loukas Residence / Vardastudio Architects & Designers" 12 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=302639>