Amida House / Kochi Architect’s Studio

  • 19 Dec 2012
  • Houses Selected Works
© Daici Ano

Architects: Kochi Architect’s Studio
Location: Gotenba, Shizuoka,
Architect In Charge: Kazuyasu Kochi
Constractor: Kouei Koumuten
Area: 115.5 sqm
Year: 2011
Photographs: Kazuyasu Kochi, Daici Ano

© Daici Ano

Le Corbusier’s “Dom-Ino system” which enable to have maximam floor has spread all over the world. But repetation of the floor divide a space and makes monotonous section. There is a common problem about a small residence, the floor divide the space  strongly, and we lose relationship btween 1st floor and 2nd floor.

© Daici Ano

On the other hand, Le Corbusier said that the architecuture is three dimentional relationship in  ”Five points of architecture” . “Pilotis” makes relation to downward, “Free planning” “Free facade” and “Ribon window” makes relation to horizontal space, “Roof garden” makes relation to upper space. but he didn’t say “free section”. Because “Free planning” and “free section” are opposite concept, as you can see Dom-Ino system.

© Kazuyasu Kochi

In the start of this project, I think about “free section” to make three dimentional relationship of the space. I renovated the drawing of Dom-ino with sliding the floor up and down, and with keeping position of post. The section looks like “Amida-kuji” which is very popular lot in Japan.  When we draw “Amida-kuji”,  at first we draw vertical line (post), then we draw horizontal line (floor) freely. That is the same way to design of Amida house. This project began as a renovation of Dom-Ino system.

© Kazuyasu Kochi

The site located in residential area in Shizuoka prefecture in Japan. There is the view to Mt.Fuji which is the highest mountain in Japan behind westside neighboring house (H=6.5m). At first I put living floor on 6m hight. 14 floors are studed at randam in a box. Each floor have different function and different hight, dining kitchen, bed room, bike garage, and display space…..etc. Some floors have a view to Mt.Fuji, some floor is conecting to ground, some floor open to sky. Various scenery of space are layered in one space, and It makes a kind of high density scenery of life.

© Daici Ano

There is no wall which divide a space in interior. There is the entrance in the middle of the hight of the box. Public space (Living, Dining, Kitchin, Terrace) are located in upside, and private space (Bed room, bath room) are located in lower space. The guest standing on dinning or living space can not see private bath room.

© Daici Ano

I want to emphasize floors, so I put all structural walls in exterior wall of the box. The thickness of floor is sized down by supporting with thin steel post (45mmx45mm, 1820 span). And top board of closet is covered by the same material of the floor, and sized up to make same appearance as the floor.

Plan
Cite: "Amida House / Kochi Architect’s Studio" 19 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=301665>

0 comments

Share your thoughts