Maison 2G / Avenier Cornejo Architectes

  • 08 Dec 2012
  • Houses Selected Works
© Stephane Chalmeau

Architects: Avenier Cornejo Architectes
Location: , France
Area: 216.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Cristobal Palma, Stephane Chalmeau, Courtesy of Avelier Cornejo

© Cristobal Palma

Before becoming a family home the land near the University of South Paris, Orsay, was better known by students for a take away bus that served English fast food.

© Cristobal Palma

Located at the end of the Rue Georges Clemenceau, at the intersection with the entrance to the university grounds, this site has a triple orientation, including a view of the park.

© Stephane Chalmeau

Architects Avenier Cornejo’s clients are friends of friends. The development of the project was a collaboration that had a lot of freedom. The family, having a third child, was open to any proposal for their new home that offered plenty of quality light; which was previously lacking.

© Stephane Chalmeau

The challenge of the project was also to insert a contemporary house ecologically in a suburban fabric, more or less traditional, enjoying its view on the park. The ground is very wet and required deep foundations for the supporting structure. It is specified to meet the 2005 target for RT operation. In addition to basic insulation, natural vegetation was added externally. The compact volume limits energy losses.

© Cristobal Palma

Flirting with the building regulations of the materials and the context of the landscape led a project of “total look” wood. The volume is simple and one-piece, the  wood cladding envelope dramatic. Composed of strips of cedar crate, this one allows omnipresent light, to be so over-input and redirected the angular pants interiors. The volumes are designed and vibrate throughout the day. To offset the plain exterior the interior is enhanced by a carved inside: a large volume unites the two levels of the house, patio lights rooms and bathroom and staircase structure the ground floor…

© Stephane Chalmeau

This framework looks onto the landscaped garden to enjoy its charms. The untreated cladding has been planted with patina ash and sweet fruit integration.

Plan
Cite: "Maison 2G / Avenier Cornejo Architectes" 08 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=301339>