We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

W Barcelona Hotel / Ricardo Bofill

  • Architects: Ricardo Bofill
  • Location: Barcelona, Spain
  • Project Directors: Ricardo Bofill & Jean Pierre Carniaux
  • Architectectural Construction Director: José Maria Rocías
  • Geothecnic: Uriel y asociados (Tomas Murillo)
  • Hotel Structure: Ideam
  • Parking Structure: Eduardo Palao
  • Installations: Projectes s.a., Jordi Oste, Carlos Morancho, Pau Riera
  • Collabor Loghting: Birgit Walter
  • Collaborator Urban Surrounding: Jordi Henrich
  • Projectes S L (Engineering): Jordi Oste, Carles Morancho, Pau Riera
  • Structure Engineering Ideam Enterprise: Francisco Millanes, Luís Matute, Miguel Ortega
  • Area: 42.818 sqm
  • Project Year: 2010
  • Photographs: Courtesy of Ricardo Bofill

Courtesy of Ricardo Bofill Courtesy of Ricardo Bofill Courtesy of Ricardo Bofill Courtesy of Ricardo Bofill

Courtesy of Ricardo Bofill
Courtesy of Ricardo Bofill

From the architect. W Barcelona Hotel, located on the new entrance of Barcelona’s Port appears as a modern icon rising above the Mediterranean sea, and is the landmark of this new area to be developed with high-end retail, office and entertainment venues. A sail shaped building on a 10 hectares land claimed from the sea, is included in an ambitious urban renovation plan of Barcelona coastline. W Barcelona Hotel is a five star-hotel with 480 rooms, 67 suites, a roof top bar, large spa, indoor and outdoor pool, several food and beverage concepts and a retail store.

Courtesy of Ricardo Bofill
Courtesy of Ricardo Bofill

The closest volume to the sea is a thin building 105 meters high perpendicular to the dike (1 underground level, 1 ground floor level and 26 storey). The reflecting façade of silver glass blends with the colours of the sky and the sparkles of the sea. Its allegoric shape is a reference point. This volume is inserted in the low atrium building, the lobby of which reveals views of the sea and enjoys zenith natural light. Public functions are accommodated under a platform conceived as two huge terraces. A big congress room with a large window over the sea breaks with its volume the horizontal lines of the base of the building.

Courtesy of Ricardo Bofill
Courtesy of Ricardo Bofill
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"W Barcelona Hotel / Ricardo Bofill" 29 May 2015. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/297165/w-barcelona-hotel-ricardo-bofill/>