We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Casa Maitencillo / Mas y Fernández Arquitectos Asociados

© Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh © Nico Saieh

© Nico Saieh
© Nico Saieh

From the architect. Located in the Altavista subdivision, at the mouth of the Catapilco valley, this work presents an austere housing solution for a second home. The client, who’s a producer and director, wanted innovation but at low cost. That is why the idea of the project arose from the basic geometric figure of the "Box", placing the private bedrooms on one side and other services on the other. This allows the inhabitant to traverse the space continuously, like a train, without need of orientation or spatial relation.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

Its basic structure consists of a crosslinked truss which runs diagonal to the 5 x 20 meter floor. As it progresses towards its midpoint, it lowers, generating two sloped triangular roofs.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

The smaller beams that support the roofs are “anchored” to this central beam, much like the fishing boats that used to be seen on our shores.

© Nico Saieh
© Nico Saieh

For the exterior we opted for something simple and low maintenance, an asphalt skin, which allowed for a continuous lining.

Courtesy of Mas y Fernández Arquitectos Asociados
Courtesy of Mas y Fernández Arquitectos Asociados
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Casa Maitencillo / Mas y Fernández Arquitectos Asociados" 16 Nov 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/294492/casa-maitencillo-mas-y-fernandez-arquitectos-asociados/>