Sekolah Bogor Raya / Indra Tata Adilaras

  • 09 Nov 2012
  • Educational Selected Works
© Nuwalarupa

Architects: Indra Tata Adilaras
Location: Bogor, West Java,
Principal In Charge: Setiadi Sopandi, Supantah
Assistants: Adisuwarna Setyadi, M. Darus
Structural Engineer: J. Rudyanto
Area: 3,500 sqm
Year: 2012
Photographs: Nuwalarupa


© Nuwalarupa

Sekolah Bogor Raya is a national plus private educational institution based in Bogor, Indonesia. It is located at a suburban, quite a distance from any nearby public transportation facilities, and a bit isolated in that sense so that it is commonly accessed by private vehicles. The project is a development for a new building is intended as a new extension of the existing main building located at the background. The development is urgently needed due to the growing number of students – from kindergarten up to high school students – and much needed shared facilities for all levels. In addition to that, the construction is tightly schedule so it should not intervere with the regular school activities, especially the flow of traffic (vehicular & pedestrian) within the school complex.

© Nuwalarupa

Due to the lack of available un-built areas, it is decided to built-up the plot and leave only necessary amount of open green spaces at the ground level for specific uses. Another main challenge developing the project is that the new building should consider the flow and crossings of vehicles and people; from the drop-off to the buildings and between the buildings. The complex and various activities within the buildings should be managed in regards to the functional effectiveness, smooth flow of human & vehicular traffic, the different users/ groups of users, control and maintenance, as well as flexibility of uses.

© Nuwalarupa

The new building consists of a dedicated floor for kindergarten classrooms, common areas, green spaces, offices and facilities. A double-height library is located between the ground and first floor. While the first and second floor are mainly reserved for elementary, junior-high and senior-high classes and activities. However due to the dynamic growth of the school, another important challenge is how to allow future needs – which can possibly include adding another floor on top – and changes while at the same time maintaining the clarity and ‘effectiveness’ of the building form and designs.

© Nuwalarupa

The form refers to popular white square-hole-punctured box without indicating the scale/ proportion of the building. Some of the holes are made big enough to form a lobby or an open space for dining & semi-outdoor activities. Those open spaces are connected to the main circulation system and also performing as the natural ventilation & illumination for the common areas.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Sekolah Bogor Raya / Indra Tata Adilaras" 09 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=291544>