Z House / nred arquitectos

  • 08 Nov 2012
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: nred arquitectos
Location: Gran , Spain
Architect In Charge: José Antonio Sosa
Collaborators: Alejandra Vera, Ramón Cruz
Structure: Reveriego y Asociados
Rigger: María Sánchez Prada
Installations: Gimeno Ingenieros
Delineation: Miguel Suárez
Area: 850 sqm
Year: 2011
Photography: Courtesy of nred arquitectos

The topography and slope force the site into a two-terrace configuration. At the lower terrace the swimming pool and the sheltered deck are both dug into the ground and separated from the road by a slope covered in dense vegetation. Above, the house rests on the ground like a folded sheet of paper, like a zigzag. It´s construction is closer to a water reservoir or agricultural terracing rather than a residential structure.

Courtesy of nred arquitectos

The house is a frame that contracts and expands…theoretically infinite…an isotropic structure cut by a determined contour, roughly rectangular…parallel ribbons of different heights…free composition, matted with small gardens…the house resembles a curtain that rises and falls repeatedly.

Courtesy of nred arquitectos

The zig-zag cut defines the façade which is only closed by glass and latticework: wooden in the ventilation openings and concrete in the patios.

Courtesy of nred arquitectos

The interior is an overlap or juxtaposition of the spaces that are the result of these foldings. Tubular spaces, lineal, lit only by one of its ends openings.

Courtesy of nred arquitectos

The exterior penetrates into the house by the many scattered patios and the extreme simplicity of the tubular spaces that end completely glazed and frame the surrounding views.

Plan
Cite: "Z House / nred arquitectos" 08 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 25 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=291317>

0 comments

Share your thoughts