San Vicente Ferrer / James & Mau

  • 01 Nov 2012
  • Housing Selected Works
3
© Matías Pérez Illera

Architects: James & Mau
Location: ,
Project Year: 2012
Photographs: Matías Pérez Illera

13 19 14 2

Project Area: 504 sqm
Nº Of Houses: 4 of 50 sqm and 2 of 75 sqm
Constructor: Arbohor Investors S.L.

In a historic neighborhood we find a type of housing located in tight lands and shared patios. The volume of the building is already defined so is necessary to use the resultant area.

4
© Matías Pérez Illera

The design of the facade is covered by regulations that require a traditional composition of arranged holes. So, we stick to this constraint by using a modern technique of ventilated facades which copies the traditional composition of holes.

10
© Matías Pérez Illera

Also, corten steal skin creates a double bioclimatic facade that harnesses the sun as passive heating in winter and protects from it in summer.

15
© Matías Pérez Illera

The strategy is a contemporary mimicry in a historic setting or an update of a historical typology of our times.

Planos_san_vicente_ferrer_1_planta_baja_(1)-01
Plans

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "San Vicente Ferrer / James & Mau" 01 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=288571>
  • Pingback: San Vicente Ferrer / James & Mau | Awesome Architecture

  • Jose García

    What’s about the no-windows no-ventilation room in the left aparment? Bad solution.

  • Steven

    To add to that, the lack of a cornice disrupts the visual rhythm established by the existing buildings.

  • Dan

    Awful building, it just doesn´t work in Madrid´s historic centre.