We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Wagner Noël Performing Arts Center / Boora Architects + Rhotenberry Wellen Architects

© Timothy Hursley © Timothy Hursley © Timothy Hursley © Timothy Hursley

From the architect. The Wagner Noël Performing Arts Center is a performing arts facility for the West Texas Permian Basin region. Equidistant from the cities of Midland and Odessa on a satellite campus of University of Texas of the Permian Basin, the 109,000-­‐square foot center is the result of a partnership between the University and both communities.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

The architectural design is rooted in the landscape of West Texas, inspired by its geologic strata, spare desert landscape, and endless skies. From the underlying strata, in a series of folded planes and stacked forms, the building appears to emerge. The main volume is clad in indigenous rough-­‐hewn limestone block, sourced from a quarry near the site. Evoking the nature and weight of geologic compression, the block pattern tightens and scales down as it nears the ground. Reflecting the vast Texas sky, the taller building forms are clad with stainless steel panels. Blending with its surroundings during the day, the building is a glowing beacon at night, visible for miles.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Inside the lobby, thick sculptural walls suggest spaces carved from solid rock. A wide staircase connects the three stories with fluid views between levels. The main hall seats 1800, has programmable ceiling lights, and is organized to create intimacy for audiences of varying size. Variable acoustic elements include a demountable orchestra shell, a retractable acoustic canopy and adjustable acoustic drapery. The recital hall features telescopic riser seating and acoustical curtains that convert the room from an event space for a reception into a performance space.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley

Building systems are optimized for the region’s climate. Oriented toward the north, windows and skylights are sited to avoid heat gain. Native plants, bioswales and low-­‐flow fixtures help conserve water, while displacement ventilation and daylight-­‐sensing lighting controls reduce energy use.

© Timothy Hursley
© Timothy Hursley
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Wagner Noël Performing Arts Center / Boora Architects + Rhotenberry Wellen Architects" 30 Oct 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/287520/wagner-noel-performing-arts-center-boora-architects-rhotenberry-wellen-architects/>