Opening day at the Serpentine Gallery Pavilion 2009

serpentine_pavilion_2009-javier_vergara_petrescu-27
Photo by Javier Vergara Petrescu

Yesterday we featured Iwan Baan’s photo set for the Serpentine Gallery Pavilion 2009 by SANAA.

Now, we bring you a photo set from today, at the opening of the pavilion by Javier Vergara Petrescu, on which we can see more of the spatial relations at the park and the effect of the reflective material.  See how the height varies creating different spaces, from a tall open space for a crowd, to a low intimate space at the end.

More photos after the break:

serpentine_pavilion_2009-javier_vergara_petrescu-26
Photo by Javier Vergara Petrescu

serpentine_pavilion_2009-javier_vergara_petrescu-17
Photo by Javier Vergara Petrescu

serpentine_pavilion_2009-javier_vergara_petrescu-13
Photo by Javier Vergara Petrescu

serpentine_pavilion_2009-javier_vergara_petrescu-12
Photo by Javier Vergara Petrescu

serpentine_pavilion_2009-javier_vergara_petrescu-08
Photo by Javier Vergara Petrescu

serpentine_pavilion_2009-javier_vergara_petrescu-06
Photo by Javier Vergara Petrescu

Via Plataforma Arquitectura.

Cite: Basulto, David. "Opening day at the Serpentine Gallery Pavilion 2009" 12 Jul 2009. ArchDaily. Accessed 23 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=28711>

10 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    I didn’t realize how low the canopy is; while designed to lightly-glide over the surface, the images with people underneath make it seem much heavier, constraining. Still beautiful.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Its nice to see the spaces inhabited by people. Too often architectural photography is completely void of life – thus removing sense of scale.

  3. Thumb up Thumb down 0

    beauty-full job, sanaa “always surprising”, as a famous chilean slogan says.

  4. Thumb up Thumb down 0

    Unlike most, I suppose, I have actually gone there to see this pavilion. It’s thin, in every sense, especially in terms of meaning. Mindless. Not beautiful.

  5. Thumb up Thumb down 0

    I love Sanaa’s work, but didn’t like this one much – except for the reflects of the inside and surroundings on the roof, which is interesting.
    The project and the quality of the space don’t seem … enough. I know it’s an ephemeral pavilion but it lacks sheltering qualities, i think.

  6. Thumb up Thumb down 0

    I wish them to be three dimensionally curved, self-supporting aluminum structure. Not almost 2D surface supported on think sticks. Now it is less exciting. The project is like about nothing but reflection.

Share your thoughts