House for Gudrun / Sven Matt

  • 29 Oct 2012
  • Houses Selected Works
© Björn Matt

Architects: Sven Matt
Location: , Vorarlberg,
Site Area: 300 sqm
Budget: € 170,000
Area: 90 sqm
Year: 2010
Photographs: Björn Matt

Finding peace, freedom and nature. This is what mattered most to Gudrun, and by building her own little house on the countryside she got there one step closer. However, an extremely tight budget remained, focussing on the most necessary in terms of floor space and construction was essential. The result is a „two-room-appartement“ made from prefabricated timber elements based on a concrete foundation.

© Björn Matt

A large living space, two small bedrooms and the entrance are organised around a central core containing the bathroom and technical installations. Four large openings create unique views into the surrounding landscape. According to their orientation – private or public, varying in size and position, with or without parapet, each deeply cut opening has its own characteristic.

© Björn Matt

The surrounding walls are „thick“- containing a kitchen, closets and a desk. A wardrobe and a small place for reading are integrated into the central core. The remaining space is left for individual furnishing. Changing from bright to dark, shiny to opaque, wide to narrow.

© Björn Matt

Here is where she lives.A large window to the west offering an idyllic view on the ambient landscape, an entrance leading to her neighbours and everything arranged around an essential core of water and fire. Sitting on the wooden terrace, she finds peace and nature, receiving regular visits of neighbours and not so regular visits of rabbits, foxes and deer.

Plan
Cite: "House for Gudrun / Sven Matt" 29 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=286502>

0 comments

Share your thoughts