SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center / Studio Gang Architects

  • 01:00 - 13 July, 2009

SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center / Studio Gang Architects SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center / Studio Gang Architects SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center / Studio Gang Architects SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center / Studio Gang Architects +8

From the architect. SOS community center combines services for foster care families and neighborhood families in one building. SOS is an international not-for-profit agency committed to training foster parents and reuniting siblings.

Multi-faceted public spaces in the building encourage a range of learning opportunities and social interaction. An extra-wide stair in the lobby doubles as classroom seating and an impromptu stage for performance. A large community room on the second floor serves as classroom, exercise room and meeting space. Daycare classrooms on the ground floor are oriented around and have direct access to a sunlit outdoor play area. Working with budget constraints led to a design that expresses its materiality in a direct way. Concrete is layered in bands with color variation to reveal its liquid nature.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "SOS Children’s Villages Lavezzorio Community Center / Studio Gang Architects" 13 Jul 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/28636/sos-children%25e2%2580%2599s-villages-lavezzorio-community-center-studio-gang-architects/>