Foote Farm House / McLeod Kredell Architects

  • 26 Oct 2012
  • Houses Selected Works
© Susan Teare

Architects: McLeod Kredell Architects
Location: , , United States
Engineer: Engineering Ventures, PC – Burlington
Builder: Northern Timbers Construction
Area: 1,500 sq ft
Year: 2012
Photographs: Susan Teare


© Susan Teare

This project in the Champlain Valley of Vermont presented the challenge of making a modern house while faced with restrictive design covenants calling for replication of historic styles. Our goal was to achieve the enduring qualities of architecture, without imitation or quotation.

© Susan Teare

The brief for this primary residence called for living quarters for a professional couple, a home office, and a strong connection to the surrounding landscape.

© Susan Teare

The house is a simple bar oriented on the east-west axis, with one end tucked into wooded wetlands and the other reaching out into a meadow. The private spaces of the house are located at the west end, in the trees. The public spaces sit out in the meadow, with a long view to Buck Mountain in the north and solar gain from the south.

© Susan Teare

Working with a tight budget, loft spaces in the gable roof form add bonus area to the 1,200 square foot footprint.

© Susan Teare

Given our cold Vermont climate, and the predominance of frugal, boxy buildings in our agrarian landscape, the house is conceived of as a simple volume rather than an assemblage of roof and wall planes. Its ‘volumeness’, so to speak, is emphasized by taut surfaces, edges, and corners; continuity of the outer skin; covered indoor/outdoor spaces that are carved out of the volume, rather than added to it; and glazed openings that are treated as clean incisions in the shell.

© Susan Teare

The covered bridge-like house links ‘refuge’ at one end with ‘prospect’ at the other, while letting the sun and view to Buck Mountain pass through the center.

Section
Cite: "Foote Farm House / McLeod Kredell Architects" 26 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=286065>

0 comments

Share your thoughts