Machi-House / UID Architects

  • 29 Oct 2012
  • Featured Houses Selected Works
© Hiroshi Ueda

Architects: UID Architects
Location: , Hiroshima, Japan
Design Team: Keisuke Maeda
Year: 2011
Area: 75.56 sqm
Site Area: 95.41 sqm
Total Floor Area: 138.23 sqm
Photographs: Hiroshi Ueda

This is a reconstruction of a house in the centre of the city. The site has 5 meters for lateral directions, and 18 meters for longitudinal one. This is a north‐south site formed like machiya .The family is consisted of two children and their parents. The feature of this site is surrounded by buildings on east and west side, and faced on the south road; there is a 30meters high car park building. Those shut out the sunlight.

© Hiroshi Ueda

Since the site has many conditions, we thought that it would be comfortable space that we can feel basic elements such as sunlight and wind, and that we succeed to a form which nagaya have had.

© Hiroshi Ueda

As regards to the plan, we put every rooms along with the inner garden that contains the element coathouse has.Thanks to the shape of the section like, every room that run from north to south can get homogeneous sunlight and wind.The element of the exterior of a building from inner garden make a room give space like exterior, and depth, so we can feel a vague condition.

© Hiroshi Ueda

The house takes in building-wind possibly from first floor, and go by through the inner garden.Whichthe leaves are trembling in the breeze, visualize wind,sound and sunlight.That helps making a space as if we were in the forest despite in the city. Thanks to the hanging wall run from west to east and ceiling height, every rooms are connected as one room providing each territory, and frame construction, the house take in many elements of exterior from free section. As we renewed the garden of nagaya that built before,as we make people be aware of the sense of scale that nagaya has .We thought that will be only point that can connect past to present.

First Floor Plan
Cite: "Machi-House / UID Architects" 29 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 27 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=285165>

0 comments

Share your thoughts