We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Air Flow House / UID Architects

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda
  • Architects: UID Architects
  • Location: Hiroshima, Japan
  • Design Team: Keisuke Maeda
  • Structural Engineers: Hidekazu Ikeda
  • Site Area: 498.15 sqm
  • Total Floor Area: 293.41 sqm
  • Area: 279.18 sqm
  • Project Year: 2008
  • Photographs: Hiroshi Ueda, Courtesy of UID Architects

© Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda

From the architect. This residence stands in a peaceful pastoral land,overlooking the Seto inland Sea of Hirosima prefecture, situated in the Chugoku district. I was asked to come up with a design that would blend in with the country-side landscape, so I presented the residence with a gable roof.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

For the exterior walls, indoor walls, and ceilings, red cedar was selected for greatdurability. A lot of wood was used such as Japan cedar for the floors and cherry for the doors of built-in cabinets. 1.4m-wide eaves are established and the wood was initially planned to be used for the roof but it was changed to Galvalume steel plate to secure the durability.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

An entrance was built in the approximate middle of the horizontally long building. On the south side facing the ocean, a terrace, living and dining room, semi open-style kitchen and bathroom are located, and the whole opening is glassed-in so that a view can be acquired from anywhere in the house. On the north side, there are rooms for three sons, an independent study room and a utility room beyond the hallway.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

On the east side of the entrance are private space such as a master bedroom for the couple, a study room and a walk-in closet. A terrace was established between this east side and the public space of the west side. This terrace moderately keeps a good distance in between and gives an open feel to the residence. The japan cedar bean stated above, projects a shadow on the terrace’s wall and makes the indoor full of expressions. Moreover, a central heating system of PS was installed which warms the whole residence by emitted heat. Double-glazed glass was used for all the windows and insulating material was adequately filled to consider the indoor thermal environment.

Courtesy of UID Architects
Courtesy of UID Architects
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Air Flow House / UID Architects" 23 Oct 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/285010/air-flow-house-uid-architects/>