Haus der Zukunft (‘House of the Future’) Competition Entry / Dietmar Köring, Simon Takasaki, EyeTry

© Dietmar Köring, Simon Takasaki, EyeTry

Designed by Dietmar Köring, Simon Takasaki and EyeTry, the proposal for the Haus der Zukunft (‘House of the Future’) responds to ’s strict urban context: the concept of the “urban block” is touched upon and developed further. The building is partially lifted off the ground, and takes up the general building height of common housing. The fluid ground floor concept takes users into the open and dynamic spaces of the building’s interior. The urban block features three-dimensional cuts on the side facing the park, which creates a contemporary, clear structure, blurring the boundaries between exterior and interior. More images and designers’ description after the break.

© Dietmar Köring, Simon Takasaki, EyeTry

The ground floor level is characterized by large open spaces allowing for direct and dynamic circulation. The ground floor area of the building acts as an buffer zone between the neighboring hospital, the harbor and the river Spree. The landscaping and shaped pathways offer a manifold experience of the green zone, which is an integral part of the building’s appearance. The outdoor areas invite people to stay – a small open-air stage offers additional possibilities for spatial programming. The cuts draw the user into the interior of the building, both to revive the city space and to create naturally emerging entrance situations.

© Dietmar Köring, Simon Takasaki, EyeTry

The ground floor is divided into three regions: First the lobby providing the main entrance, orientated towards the Alexanderufer street, from where all areas of the building can be accessed. Second the café which is interwoven with the park space and third the staff and delivery zone towards the busy Margarete-Steffin Street. Upon entering the lobby the spatial program opens up in a natural way: the building-high atrium space provides clarity, visual connections and guidance. It allows for reaching the floor above, where the event area, a special exhibition and the internal office area are located.

© Dietmar Köring, Simon Takasaki, EyeTry

The top floor houses the main show, the gallery spaces and theme islands. Here, an additional lighting through skylights in the ceiling area is provided. The floor plan provides flexible spaces for different types of use. The perforation of the wall creates vistas and offers a fantastic view over the city.

© Dietmar Köring, Simon Takasaki, EyeTry

The facade of the building consists of a metal skin, which gives the building’s form a homogeneous appearance. The spaces within the wall are filled with glass and solar modules, which feed the household energy system – a link in a regional smart grid system is possible, which is a urban energy storage offering the possibility to deliver and to store on the fly. Therewith the HdZ acts as didactic interface for a futuristic smart grid technology. The spherical shaped bottom side of the building consists of a fully mirrored surface to lead bright daylight into the covered parts of the open ground floor. Exposed to the harsh weather conditions on the river, the metal facade will develop a fascinating patina over time.

Designers: Dietmar Köring, Simon Takasaki, EyeTry
Location: Berlin,
Client: Ministry of Building and Spatial Planning Germany
Status: Competition
Area: 10,000 m²

Cite: Furuto, Alison. "Haus der Zukunft (‘House of the Future’) Competition Entry / Dietmar Köring, Simon Takasaki, EyeTry" 04 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=284691>

Share your thoughts