Workspace in a former coal bunker / BAAS

baas-ofnv-i04

Architect: Jordi Badia
Location: Barcelona,
Collaborators: Marcos Catalán, Jordi Framis, Mariona Guàrdia, Jaime Batlle
Structure: Eduard Doce, architect
Services: Consulting Lluís Duart
Contractor: Conplapar, SL
Project year: 2004
Construction year: 2007
Photographs: Eugeni Pons

The space is on the ground floor of an apartment block where one of the last coal bunkers in Barcelona was located.

The inside height, approximately 2.5 metres under street level, allowed the construction of a metal and mezzanine at access level, taking advantage of the natural slope of the street.

baas-ofnv-e01

section
section

The mezzanine does not cover the space entirely but leaves an open midsection which gives natural light to the lower level and creates a double-level space.

The workspace distribution is the same on both levels: a row of offices along the wall which are illuminated by the existing skylights in the mezzanine.

Cite: "Workspace in a former coal bunker / BAAS" 11 Jul 2009. ArchDaily. Accessed 22 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=28419>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    Very simple… almost border on boring. But some of the choices about color and material makes it a total winner.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Its a nice idea although I would be pretty depressed to work in a space with no views to the outside. I would at least like to see more than 3 skylights.

Share your thoughts