Keelung Harbor Competition Entry / PAR + SES

Courtesy of PAR, Labtop

Designed by PAR (Platform for Architecture + Research) and SES (Sériès et Sériès), their stage two finalist entry for the Harbor competition adopts a form that resists easy classification to free-associate with successive symbols of the utilitarian, the industrial, the poetic. Becoming a landmark in the harbor city, it combines maximum artistry with maximum efficiency. The new harbor project is only one piece in a larger green network that links public open space with waterfront amenities throughout the city. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of PAR, Labtop

The site is located at the very end of Keelung’s harbor master plan, where the mountain meets the sea. Keelung is a gateway that through its history, climate and the customs of its inhabitants, is predestined to make use of its exterior space. For this reason, we decided instead of planning the building as an independent object within an open space, we would propose buildings that will generate and structure this open space. The design frames the harbor and the water beyond with an asymmetrical tower defining the northern perimeter of the facility, connected to the terminal by plazas at the ground and concourse levels. The project form, together with the lighting, aims to provide a dramatic entry experience to from both the sea and the city of Keelung.

Courtesy of PAR, Labtop

The design of the Keelung Harbor Terminal interposes the link between public space and waterfront amenitities by providing continuous open space at the water’s edge. Terminal Halls emerge like prisms through the building’s green roof generating a condition that is both building and landscape. In this way, new urban developments and public spaces can grow without displacing natural recreational land. By maintaining this continuity of the network, the waterfront and the port terminal development will be within easy reach of many residents in the central city.

Courtesy of PAR, Labtop

The structure of the buildings rub against each other like continental shelves making it possible for the complex of public, transit and industrial activities to coexist. This is one architectural element: a permeable, open architecture of maximum efficiency encompassing the tower, terminal and cargo storage. Parallel to the harbor, transit is organized by one large band. Split arrival and departure bands organize traffic to and from the ships with maximum efficiency; while separate tower and cargo access ensure utilitarian viability.

Courtesy of PAR, Labtop

Its chosen theme, A Mixing Chamber, reflects Taiwan’s contemporary ambition: its different cultures – the users of the terminal – embarking on a unified future. A collection of prisms crown the terminal’s Departure, Domestic and International Halls with luminous, vaulted spaces. Cutting diagionally through the terminal platform, multiple relations between the concourse level and other levels of the building are established, while always permitting new angles of vision and a changing play of light. Derived from the interstial space between the Domestic and International Halls, a second architectural element, the Marine Plaza projects inward bringing the outside in.

Courtesy of PAR, Labtop

The interiors of the terminal and the roof mezzanine are designed as hybrid spaces, not only blurring the boundaries between exterior and interior, but which also easily adapt to the variable program. Existing public, pedestrian flows along the western edge are enhanced, rather than interrupted by creating a continuous elevated public plaza adjacent to the concourse with independent circulation. Cruise functions, meanwhile, are located on all 3 levels yet kept distinct to maintain secure areas for departing and arriving passengers. Overall, an experience of directed yet functionally separated flows lends an aura of energy to the terminal building.

Courtesy of PAR, Labtop

A third architectural element, the Harbor Tower, is a clearly identifiable landmark. It’s portal becomes a framing devise for the city while providing passage for the plaza. Given it’s location and placement, the figure of the tower takes a geometrical stand in relation to the mountains and transit network. Oriented to true north with the widest elevation on the Land-Sea Axis, the tower is literally the hinge between harbor and city. Tilting five degrees eastward, the buildings broadest facades dematerialize into reflections of water or sky. A global gateway, the tower represents Taiwan’s culture.

Architects: PAR (Platform for Architecture + Research) + Sériès et Sériès
Location: Keelung, Taiwan
Executive Architect: Ricky Liu Associates
Structural, Climate & Facade Engineering: Buro Happold
Local Structural Engineer: Envisions
Waterborne Transit: Moffatt & Nichol, LandDesign, Mega Trans
Client: Taiwan International Ports Corporation
Type: Transit, Office
Status: 2012 Competition, Honorable Mention
Area: 120,000 M2
Budget: 211 Million USD

Cite: Furuto, Alison. "Keelung Harbor Competition Entry / PAR + SES" 29 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 23 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=280373>