Marc by Marc Jacobs Showroom / Jaklitsch / Gardner Architects PC

  • 09 Oct 2012
  • Retail Selected Works
© Scott Frances

Architects: Jaklitsch / Gardner Architects PC
Location: , NY, USA
Project Year: 2011
Photographs: Scott Frances

Structural Engineer: Hage Engineering
General Contractor: Apogee Design and Construction
Lighting Designer: Illumination Works
Client: Marc Jacobs International, LLC

exploded axon

Housed within a full floor of the company’s downtown Manhattan headquarters, this new fashion showroom for Marc by Marc Jacobs signifies a new shift in the brand’s retail identity–which has evolved since the label’s introduction in 2001. The reinvention of the client’s original showroom space interprets the brand’s iconic palette of blue, “Marc Blue” shelving and stainless steel fixtures were designed to reflect the youthful vision of a maturing brand with a global reach.

© Scott Frances

With offices along the north perimeter and limited exposures to natural light from two small south-facing windows and a large expanse with western exposure, the challenge was to maximize and control the use of daylight in the deep floorplate of this 1907 building, while creating meeting spaces of relative privacy and acoustical control. The design strategy employed a curvilinear glass form as the central element to the space. The glass is imprinted with a gradient frit to create a subtle visual screening. Throughout the project, opaque display fixtures are arranged laterally to allow maximum penetration of daylight into interior spaces. The gradient frit allows a seated group to have visual privacy and standing individuals to have a command of the space.  The shape of the glass enclosure responds to both the program as well as the structural conditions of the original SoHo Cast-iron district building. The structural loads are revealed in the treatment of the stainless steel frame – with the diameters of the structural supports reflecting the local field conditions.

© Scott Frances

In addition to the pragmatic requirements of the space, corian™ & polished stainless steel tables, new custom jewelry displays, and sculptural necklace display forms were designed/ fabricated as contemporary alternatives to the traditional, off-the-shelf forms available. Our design sought expression at numerous scales to create a cohesive project.

© Scott Frances

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Marc by Marc Jacobs Showroom / Jaklitsch / Gardner Architects PC" 09 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=280016>