SH House / BaksvanWengerden Architecten

© Brandwijk & van Geel

Architects: BaksvanWengerden Architecten
Location: Amsterdam,
Project Architects: Gijs Baks, Jacco van Wengerden
Project Year: 2011
Photographs: Brandwijk & van Geel

Project Area: 210 sqm
Contributors: Freek Bronsvoort, Milda Grabauskaite
Stuctural Engineer: Ingenieursbureau Man
Contractor: H&B Bouw

In the dune landscape of Bentveld, a villa park village between Haarlem and the North Sea coast, is commissioned to renovate and enlarge a single-family house.

© Brandwijk & van Geel

The house, built in 1932, was one of the first in the area. In the Zeitgeist of its era, the internal organisation was derived from the concept of separation of functions. This made the house feel small. The house appears as a prototype, with its long rooflines, overhanging roof eaves and solid materialization.

© Brandwijk & van Geel

BaksvanWengerden developed a design which maximises the sense of generosity through out the house. The open plan ground floor extends into the lush garden. Like a backbone, the new staircase binds all the functions within the house. The extension manifests itself simultaneously as a connecting as well as a contrasting entity. Its abstract, concrete materialisation and detailing emphasizes this ambiguity.

Plan
Cite: "SH House / BaksvanWengerden Architecten" 03 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 28 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=277332>

0 comments

Share your thoughts