Casa Océano / SPACE

  • 29 Sep 2012
  • Houses Selected Works
© Pim Schalkwijk

Architects: SPACE
Location: Pedregal, City,
Chief Designer: Juan Carlos Baumgartner, Jimena Fernández Navarra
Design Team: Sergio Gaytán, Ana Mallón
Project Year: 2011
Photographs: Pim Schalkwijk

Project Area: 800 sqm
Lighting Design: LUA

The work consisted of a complete overhaul of a classic house in Pedregal dating from the 50s which, due to its age, was in very poor condition. The original design was in Classic style.

© Pim Schalkwijk

The main decision as regards the design was to respect the house insofar as this was possible, but also to update it to the modern age, creating better and larger interior areas while taking advantage also of the extensive outdoor spaces.

© Pim Schalkwijk

Access was aligned with respect to a regulating north-south axis, from which a ramp leads to the mezzanine of the house, reaching a terrace/vestibule with black stone slabs overlooking the swimming pool area. The main entrance leads the inhabitants through a large wooden doorway to an extensive, living room/dining room area, terminating in a large sandstoned marble wall which houses a large lineal fireplace.

© Pim Schalkwijk

The heart of the design is the house’s main corridor, which begins at the entrance and ends at a completely new inside patio and a marvelous sculpture, highlighted by means of changes in the colors of marbles and woods on floors and walls and bringing natural light to this entire floor, previously very dark. Distributed along this corridor are three bedrooms, a study, the living room and, on the other side, a wonderful kitchen.

© Pim Schalkwijk

Crossing the corridor we find the staircase, leading upwards to the upper floor and downwards to the main floor and swimming pool area.

The master suite is a completely new within the house, and consists of an enormous dressing room with natural lighting, an inviting double bathroom and the bedroom. The bedroom area has a large window which opens onto a beautiful private terrace with a gorgeous view over the entire property, outfitted with hammocks and a table with sunshade.

© Pim Schalkwijk

In the basement is an extensive games room with Library, billiards, movie theater and kitchenette, all respecting the house’s original marble floor, which has only been given a matt finish for modernization purposes.

© Pim Schalkwijk

The entire space has mobile glass walls which can be fully opened, leading onto the terrace, to the garden and to the magnificent swimming pool.

The main façade has been respected, and modernized with natural woods placed at random over the doors, and with a large number in stainless steel as a finishing touch.

© Pim Schalkwijk

Natural materials, extensive and well-lighted spaces, new areas and a better use of space help to make this a calming house, welcoming and entertaining, all with the fifty-year old flavor of the Pedregal.

Elevation
Cite: "Casa Océano / SPACE" 29 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 24 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=276081>

Share your thoughts