We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Muenster University Center / Charles Rose Architects Inc.

© John Linden © John Linden © John Linden © John Linden

From the architect. Charles Rose Architect’s first design for USD was a business school that won a national competition in 2001. That project gave us a detailed understanding of USD’s need for dynamic architecture that could help energize and reorder the campus. The Muenster University Center was our second USD commission. It is sited on a new quadrangle we created by moving a parking lot.

© John Linden
© John Linden

Because of its leading role in campus life, we gave the student center a prominent position at USD’s north portal, where it borders a historic pedestrian mall. The mall, which we renovated, is a central axis of circulation and links the student center with “Old Main,” the heart of the campus. We also connected the student center with the library by constructing a covered glass structure dubbed the “link lab.”

© John Linden
© John Linden

This computer lab permits easy movement between buildings during frigid winters; from the outside, the lab’s glass walls create transparency between the quadrangle and pedestrian mall.

© John Linden
© John Linden

The student center’s exterior is quartzite, the same stone cladding for Old Main—and quarried from the same regional source. Notable features include the second-story ballroom that gestures boldly toward Old Main; beneath this prominent overhang is a terrace for outside dining. Inside, we created a wide central path through the building; students can perch on the balcony above in comfortable sitting areas.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Muenster University Center / Charles Rose Architects Inc." 07 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/275575/muenster-university-center-charles-rose-architects/>