Lignum Pavilion / Frei + Saarinen Architekten

© Hannes Henz

Designed by Frei+ Saarinen Architekten, the aim of the Lignum Pavilion is to inform the public about the possibilities of wood applications in the construction field. Conceived as a training and information center, the project embodies the expressive potential of wood in very modern key. The fully digitalized production process made it possible to optimize both the quantity of material used and the assembly system, resulting in a considerable reduction of costs and making the most of the strength characteristics of wood. More images and architects’ description after the break.

© Hannes Henz

The architects were invited to submit a design for a pavilion, also displayed on occasion of the Swiss bau 2010 exhibition in Basel, Perhaps this is not a particularly complex investigation, but this small object seems to transpire a certain awareness that the modulation of rhythm is not concerned solely with form in itself, for ‘objects’ begin life as ‘songs’, as dances, as modulations of the body and the world in their constituent relationships.

© Hannes Henz

The pavilion was conceived as an organism generated by a sequence of layers, consisting of 50 mm thick panels assembled together and braced using 130 mm high uprights. Visitors are guided and accompanied along an architectural promenade of elements which, in addition to demonstrating a certain coherence between the expressive result and the creative and production processes, define and wrap the space, creating a strikingly organic image which springs from the fragmentary nature of the components.

© Hannes Henz

The resulting space goes beyond the dichotomy between the interior and exterior, instead acting on their reciprocal and benevolent relationship. In geometric terms, it is the result of the subtraction of a “figure-8 knot” from the original nucleus, which is then sectioned in horizontal layers. 541 different pieces of wood, cut by a CNC mill, were used for total weight of 8 metric tons. The pavilion will be used approximately 10 times over a period of three years.

Architects: Frei + Saarinen Architekten
Location: Zurich,
Client: Lignum, Holzwirtschaft Schweiz, Zürich
Conception and Completion: 2009

Cite: Furuto, Alison. "Lignum Pavilion / Frei + Saarinen Architekten" 28 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=274331>