We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Chen House / C-Laboratory

  • Architects: C-Laboratory
  • Location: Sanzhi District, New Taipei City, Taiwan 252
  • Architects: C-Laboratory
  • Project And Construction Team: Marco Casagrande, Frank Chen, Shi-Ding Chen, Nikita Wu, Shu-Gi Bai
  • Local Knowledge: Missis Lee
  • Building Foot Print: 138 sqm
  • Materials: mahogany, concrete
  • Site Area: 3,890 sqm
  • Area: 62.5 sqm
  • Project Year: 2008

Chen House / C-Laboratory Chen House / C-Laboratory Chen House / C-Laboratory Chen House / C-Laboratory

From the architect. The house is realized on an old Japanese cherry-farm in the Datun -mountains of North-Taiwan. It is designed as a vessel to react on the demanding wind, flooding and heat conditions on the site.

The house is a stick raised above the ground in order to let the flood waters run under it. The different spaces are connected to a flexible movement within the axis of outdoor and indoor functions. The smaller bathroom and kitchen unit acts as a kicker stabilizing the wooden structure during the frequent typhoons and earthquakes.

The bio-climatic architecture is designed to catch the cool breeze from the Datun -river during the hot days and to let in the small winds circulating on the site between the fresh water reservoir pond and the farmlands. A fire place is used during the winter for heating and for cooking tea. In connection with the bathroom is a small sauna.

The house is not strong or heavy - it is weak and flexible. It is also not closing the environment out, but designed to give the farmers a needed shelter.

Ruin is when man-made has become part of nature. With this house we were looking forward to design a ruin.

Cite:"Chen House / C-Laboratory" 02 Jul 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/27429/chen-house-c-laboratory/>