‘Peritoneum’ Shade Structure / Arizona State University Student Team

© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy

Designed and built by a very talented student team at Arizona State University, the Peritoneum shade structure reflects their collaboration and interdisciplinary skills as they employed their respective talents for this temporary shade structure. Originally built on a plaza space on the university campus, the project was recently moved to be displayed in a major art district in downtown along Roosevelt Row. The design, which won the ASLA Student Award of Excellence 2012, is an undulating blue structure that evokes a calming, cooling environment, and captivates others by its daring interpretation of typical shade structures. More images and the students’ description after the break.

© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy

Peritoneum, associated with the ribcage, transforms an underutilized area into an active passageway, place of rest, and ultimately the core adjacent design and art school. The plaza onto which the structure is placed is located between an active lecture hall, the art school, and the design school. The project “square” is a space of 35 feet by 45 feet. In the past, the plaza itself has been underutilized, and observation has shown that most visitors of the site use it merely as a pathway to and from different buildings.

© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy

Our team, Second Story, entered this design competition as a multidisciplinary team, composed mostly of undergraduate Landscape Architecture students, along with students in graphic design, drawing, and dance. The challenge of the project was to create a shade structure that is sustainable, constructable on a limited budget, and has the ability to engage the community, as well as our fellow students. As the winner of the design competition for “X-Square,” we were afforded the opportunity to build our structure.

© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy

The design process began with preliminary designs by each member individually, allowing each student to interpret the project according to the expertise and talents of their respective major. The sketches ranged considerably from student to student, and we were able to extract the best elements from each design to use in our final piece. This collaboration of individual talents is evident in our final design, with each discipline well represented. We not only strove to create a unique and functional shade structure, but saw an opportunity to create a great art installation as well. Our intent with the design was to enhance the existing circulation pattern and passageway, rather than eliminating or fighting the natural flow. We relied heavily on color to create heightened visual interest and change in perception of space to evoke emotion for the viewer.

© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy

As we moved into the post-design phase, we tackled issues just like any other project, meeting ADA standards as well as fire and safety codes. A major constraint was that the design was not to penetrate the ground in any way and had to be self-supporting. Though this brought many challenges, we were determined to keep design integrity throughout the process, letting the people who voted for our design to be satisfied with the outcome. The project, being an overhead structure, needed to be approved by an engineer.

© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy

We worked closely with a licensed, local engineer, which gave us experience in collaboration and taught us how to communicate our ideas so they would not be lost from design to construction. We collaborated with other professionals for advice (contractors, engineers and wood shop workers) to obtain ideas that would best suit our design. After many meetings, we sifted through all the guidance and narrowed down how we would erect a structure many professionals and professors thought to be impossible, especially with our lack of experience.

© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy

Debating many topics such as how to attach each rib and the choice of appropriate paint and sealant, we finalized each component of the design. Every rib was drawn by hand on trace and was then scanned and traced in AutoCAD to be used for the CNC cutter. Each rib would be doubled layered with 5/8” CDX plywood and would be laminated, or have offset pieces, to keep from the need of brackets which would be an eyesore. Each piece from the ribs would be CNC cut off-site then glued, screwed, and painted on-sight. The scrap from the cuts would then be used to create gussets that were placed in between each rib along the base, allowing the ribs to stand erect. Extra wood scrap was also used for movable seating in the space. Metal rods would then be inserted along the top, bending through the undulations of the design and allowing a structural connection to each rib, which gives support and allocates the design to ground itself due to the high mid-point and lower end-points. The project is painted with a self-priming high grade exterior paint that allows protection to the plywood, keeping it from soaking up rain water. The paint also plays a significant role in the visual perception of the space as it gradients shades of blue from one end to the other. The choices that were made have proven to be sufficient as the project has dealt with heavy rains and winds as well as scorching sun and heat.

© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy

Not only has the project been a success to the elements of weather, but of human use and interaction. Peritoneum has proven to be a photography hot spot due to its unusual visual aesthetics as well as amazing play of light, which allows the ribs to appear as if they are glowing in the desert sun. Many people are found sitting in the structure, waiting for class or just taking the opportunity to study or relax. It has become a space for visitors to come and observe the efforts and opportunities at the design and art school as well as become a temporary landmark on campus with nicknames such as the ‘blue whale’, ‘dinosaur’, and ‘giant ribcage’. With use from the community came respect, as the project has only been tagged with graffiti once in the 10 months it has been put up. We are proud of our project, and we are excited that the community shares this pride.

© Tim Trumble, Dian (Woodia) Yu, Anna Christy

The project has also created much interest outside of the university as an owner of a downtown Phoenix vacant lot along the art district has offered to obtain the project. As the project is an annual competition, it had to be taken down summer of 2012. There was much planning that took place in order for a successful move to downtown, and it is with great honor to do so, as it will allow our project to live on and be appreciated among other artists. Currently, the project is still evolving as we have painted four of the ribs red and will be continuing artwork on the piece as time goes on. With such an amazing opportunity given to us, we approached the project with ambition and passion to create something outstanding. We strove to uphold our design integrity, understand the safety concerns and execute a successful construction process.

Faculty Advisor: Kim Steele
Location: ASU, Tempe, Arizona (2011-2012) – Roosevelt Row, Phoenix, Arizona (Present)
Student Team: Kyle Fiano – Team Leader – Landscape Architecture; Erica MacKenzie – Landscape Architecture; Anna Christy – Landscape Architecture; Courtney Larsen – Art Drawing; Joshua Gallagher – Visual Communications; Erin Giordano – Dance
Additional Credits: Paul Scott – Caruso Turley Scott Inc, Consulting Structural Engineers; Sherwin-Williams; Heldt Lumber Company, Inc; Cutting Edge Components; Herberger Institute for Design and the Arts, Arizona State University
Level of Study: Undergraduate
Team Entry: Second Story Design
Project Type: Shade Sculpture
Budget: $16,000

 

Cite: Furuto, Alison. "‘Peritoneum’ Shade Structure / Arizona State University Student Team" 22 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 26 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=274212>
  • arif_arzoo95@yahoo.com

    arif

    • arifarzoo

      binglow