Simplon A / T2.a Architects

  • 18 Sep 2012
  • Housing Selected Works
© Zsolt Batár

Architects: T2.a Architects
Location: , Hungary
Architects: Gábor Turányi, Bence Turányi
Project Team: Éva Pinczés, Levente Skultéti, László Nyitray
Project Year: 2008
Photographs: Zsolt Batár

Project Area: 6,638 sqm
Building Constructions: Lajos Gábor Takács / Takács Tetra Ltd.
Structural Engineering: Róbert Gecsényi / Dinám Ltd.
Hvac: László Temesvári, József Nagy / Temesvári Ltd.
Electrical: Ferenc Kelemen, Csaba Zentai / Kelevill Ltd.
Landscape Design: Judit Tarcsányi / Gardenworks Ltd.

Located in the south western part of the Hungarian capital of Budapest, Simplon_A was built as the residential part of a mixed-use development and has quickly become a colourful new piece of the neighbouring urban landscape.

© Zsolt Batár

The building was rounded at the corner by a gesture that evokes the architecture of the early modernism, such a rhythm of the facade boxes appears in many modern apartments of the surroundings that were built in the 1960th. One of the main design concepts was to create a continuously changing building facade that is highly responsive to the everyday use. All apartments have large, open facades and all have a well-utilizable, covered terrace – loggia. The large openings of the facade are shaded by adjustable aluminium louvers; beside of the sun protection, the additional role is that they allows the light in, therefore, they serve as an excellent personalised visual filter. Certainly the colour of the lamellas is the same to the colour of the given flat – if all louvers are down, the building becomes a real box built by coloured Lego© cubes.

© Zsolt Batár

The most important material of the external facade is the coloured glass. Yellow, orange, red, green, dark green, blue turquoise and dark blue: unmixed and bright colours. Each colour of the facade belongs to a certain flat; this colour then appears on the entrance door – therefore the mark of the flat becomes visual- and makes trivial the identification.

© Zsolt Batár

The flats can be reached through two vertical transportation cores, which are placed in the two breakpoints of the U-shaped building. Open side corridors heads from the staircases and elevators to the flats, similar to the Budapest tradition, in this way they could be naturally ventilated and lighted from two sides. The open corridors face the miscellaneous and quiet internal garden and the overgrown green-wall. The southern wing of the building is placed on two-storey high ‘V’ shaped legs. Through this semi-covered public area the building and the city contacts each other, the internal garden and facades are visible for the external observers, too. On the ground floor different services (shops, pharmacy and a coffee shop) are accessible for the residents and for the people coming from the neighbourhood.

© Zsolt Batár

On the top of the building (on the 6th floor) in four separate white pavilions, we developed five peculiar penthouse flats surrounded only by glass-walls and private roof-gardens.

First Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Simplon A / T2.a Architects" 18 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 02 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=272353>
  • http://studyas.com Andrei Seregin

    Interesting building. Such bright colors – like Lego

  • MOHAMMED QUSAY

    incredible colors!!

  • Rakoczi

    The building is nothing more than disgusting.
    Architect should go back to school or change profession.

  • Rakoczi Rakoczi

    The building is nothing more than disgusting. Architect should go back to school or change profession.

    • really….

      ilyen névvel magyar lehetsz te kis troll, a hozzászólásodból ítélve pedig igazi magyar
      engedd meg, hogy gratuláljak a hozzáállásodhoz

  • kope

    architecture starts to be interesting when you do something different from what you learnt in school

  • Pingback: Simplon A / T2.a Architects | External Brain

  • sergei

    looks like a building designed for google