La Reserva House / Sebastian Irarrazaval

  • 22 Jun 2008
  • Houses Selected Works

Architect: Sebastián Irarrázaval
Associate Architect: Andrea Von Chrismar
Location: La Reserva, Colina, Chile
Constructed Area: 140 m2
Project year: 2005-2006
Photographs: Carlos Eguiguren


It is a low-cost housing, 140 m2, to be sold and repeated in many places as concerned people exist. In this regard it relates to the idea of the container since it has no place. With the purpose of reducing construction time, geometry is simple and the construction system is on basis. Its arrangement is a cross shaped where, in order to embrace the nearby landscape, public areas are placed in second level in a 4 meters high cube.

This severe volume is covered with plates that create a double facade that gets hot and therefore increases ventilation of the space in between , refreshing the inner side of the wall

With regard to materials, the building recognizes the inherent uncertainty and inevitability of weathering as a continuation of the building process rather than as a force antagonistic to it.

Cite: "La Reserva House / Sebastian Irarrazaval" 22 Jun 2008. ArchDaily. Accessed 23 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=2719>