Lightweave Palm Observatory / X-Studio

© Ivan Juárez

Conceived by Mexican architect Ivan Juárez from X-Studio, the Lightweave Palm Observatory consists of a dialogue with the natural landscape context of , . The project explores a local artisanal textile technique using the coconut palm leaf found in the island as raw material. It then forms an interior space for personal reflection which creates a visual dialogue between the interior and exterior landscape that it delimits. More images and architects’ description after the break.

© Ivan Juárez

The natural landscape off the coast of the Island of Itaparica in All Saints Bay in Brazil is characterized by a scenery that is in constant dialog between its diverse ecosystems: mangroves, rainforests, dunes. Its exuberant nature is highlighted by slender and tall palm trees which are of great significance to this region since they were introduced in Brazil in 1553 through the State of Bahia from where they subsequently spread across the country’s coastal northeast.

© Ivan Juárez

From inside, the piece frames and suggests the landscape, creating a natural embroidery of light and shadow. The limits are defined by the vegetable skin that acts as a lattice filter fragmenting light beams and shadows. Throughout the day, its outward appearance varies through different shades and reflections and, at sunset, the light dilutes its apparent strength, allowing it to become a fabric that lights up from the inside and that blends into the landscape itself.

Architects: X-Studio (Ivan Juárez)
Location: Itaparica Island, Bahia de Todos os Santos, Brazil
Collaborator: Josemilton Reis da Silva
Materials: Coconut palm leaf weave
Year: 2012

 

 

Cite: Furuto, Alison. "Lightweave Palm Observatory / X-Studio" 12 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 02 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=271229>

Share your thoughts