Voelklip / SAOTA

  • 14 Sep 2012
  • Houses Selected Works
Courtesy of

Architects: SAOTA – Stefan Antoni Olmesdahl Truen Architects
Location: Voelklip, , South Africa
Project Year: 2009
Photographs: Courtesy of SAOTA


Interior Design: ANTONI ASSOCIATES
Project Team: Mark Rielly & Ashleigh Gilmour

The brief called for a beach house suitable for a family of four, on a vacant site in Voelklip, Hermanus, Western Cape, RSA. The site is a long thin rectangular subdivision stretching from the sun facing street and mountain side to the undulating tree tops of the milkwoods and fynbos and the coastline on the South.

Courtesy of SAOTA

The gently sloping site presented the opportunity for a split-level living space allowing lounge, dining to be placed above the bedrooms on the ground level, all enjoying dramatic sea views. The double volume family room and kitchen form the heart of the home and form the connection between the sea facing accommodation and the internal sunny terraces, pool and garden. The main garden courtyard functions as a large wind free and sunny outdoor entertainment environment.

Courtesy of SAOTA

Materials were selected to enhance the beach-house character of the building while at the same time adding touches of sophisticated detail: white cement screed floors to the public circulation areas; lime washed oak floors to the lounge, dining area and lower-ground floor bedrooms; off shutter concrete ceilings; and external timber decks and pergolas, cladding, screens and shutters providing security, privacy and protection.

Elevation
Cite: "Voelklip / SAOTA" 14 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 21 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=271073>

1 comment

Share your thoughts