Residence Ödberg / Project A01 Architects

  • 11 Sep 2012
  • Houses Selected Works
© Philip Kreidl

Architects: Project A01 Architects
Location: Klosterneugurg,
Project Year: 2010
Photographs: Philip Kreidl

Project Area: 211.7 sqm
Design + Interior Design: project A01 architects, ZT GmbH Arch. Andreas Schmitzer

The idea to build a residence with a central courtyard, following the perception of the well-known case study houses, was the initial approach for the project. The living area gathers around this open space and the pool frames the landscape, thereby enclosing the courtyard. Controlled outlooks and space-interacting structures open up the building towards the surrounding nature and at the same time give form to the self-contained building with its central element. The sloping terrain is raised up to a constructed platform, simultaneously extending the garden area.

© Philip Kreidl

The spatial connection between the low building to the South and the pool house in the North is construction by a Pergola, which reminiscent of the California “case study houses” of the 1950s come up can be made. Here, the Court defined in this way becomes the Central living room with a special atmosphere.

© Philip Kreidl

The referring to the road part of the upper floor cantilever 5 meters beyond the kitchen on the ground floor up through the access in the basement. The nursery located in this part has an unobstructed view of the ´s hills on three sides.

Section
Cite: "Residence Ödberg / Project A01 Architects" 11 Sep 2012. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=270923>