Logement Nancy / ANMA

  • 22 Aug 2012
  • Housing Selected Works
© Stéphane Chalmeau

Architects: ANMA
Location: , France
Engineering: Betiba
Project Year: 2007
Project Area: 8,200 sqm
Photographs: Stéphane Chalmeau

The social housing blocks built on the Plateau de la Haye for the Nancy OPAC (French public housing office) are economically designed.Based on a simple post and beam structure (based on a car park frame), three living spaces organised together propose a new way of living: a well-insulated, walk-through interior living space; an inter-climatic space, i.e winter garden or veranda; a planted space for gardening or pleasure.

© Stéphane Chalmeau

Each dwelling features these three elements, arranged differently depending on the size of the apartment and its orientation. All the dwellings can be accessed via open walkways adjoined to the façade and punctuated by the verandas and the kitchen gardens.

The two buildings are separated by a communal garden open for the use of all residents, as well as a paved courtyard that leads to the shared services (entrance hall, letter boxes, bicycle park, push-chair storage…)

© Stéphane Chalmeau

These neighbourhood units offer a different way of living. The interior and exterior are directly connected; the layout of the apartments is open and adaptable to the inhabitants’ needs and the interior living area is extended by an exterior living area that promotes neighbourhood relations, either through the winter gardens or the open veranda walkways.

Construction Scheme

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Logement Nancy / ANMA" 22 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=263993>
  • mohammed ibrahim

    the concept sounds interesting. It would be nice to conduct a post-occupancy survey to find out what the occupants think of the project.

  • nikos

    The idea sounds promising, but the implementation reminds me of a U.S. jail.