We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Casa O / 01Arq

© Mauricio Fuertes
© Mauricio Fuertes

Architects: 01Arq Location: Colina, Chile Design Team: Cristian Winckler, Pablo Saric, Felipe Fritz Project Year: 2009 Photographs: Aryeh Kornfeld, Mauricio Fuertes

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The triangular site has a slope that descends to the north of the site.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

On the first floor the house is buried creating a retaining wall to the south and west. This operation allows to locate the parking lots next to a wide ramp that connects the street with the main entrance of the house.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Access is articulated by a water mirror, two concrete walls and a window that shows the interior space. On the first floor the project proposes to have maximum flexibility in living spaces; they can make up a single space when the sliding wall that separates the kitchen with the dining room is open. During the summer the glass facades are hidden behind concrete walls, transforming the living and dining rooms in a large covered terrace that joins the outdoor pool and garden. The kitchen opens to the south through an interior courtyard; this space organizes the service programs.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The second level contains bedrooms, bathrooms and the TV room, all four facades are  covered by a skin of wood slats that is separated to the walls so the wind can pas throw optimizing  the climatic comfort. This skin is folded to allow views of the valley from inside the house.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The vertical connector located in the center of the house provides access to a roof terrace, from here you can see the valley and the Andes Mountains, this element also creates an upward airflow that allows the temperature drops inside the house last the hot summer months.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Cite:Fabian Cifuentes. "Casa O / 01Arq" 17 Aug 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/263478/casa-o-01arq/>