ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. House in Torreira / Nuno Silva

House in Torreira / Nuno Silva

House in Torreira / Nuno Silva
© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Architects: Nuno Silva Location: Torreira, Murtosa Project Year: 2011 Photographs: Ivo Tavares Studio

© Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio © Ivo Tavares Studio +42

Project Area: 280.0 sqm Civil Engineering: Rogério Gouveia Bessa Hydraulic Engineering: Patricia Rodrigues Electrical Engineering: José Martins Amorim Thermal And Gas Engineering: Romana Rodrigues Contractor: Construtora de Loureiro Client: João Lopes Nunes

Site Characterization

The building sit is characterized by its rectangular shape and with east-west orientation, flat until half of the land and there after acquiring a steep slope. The house is inserted in a parcel which determines the rules and the implementation to be adopted.

Proposal

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Due to land conditionings and due to constructions rules, the first idea was to occupy the area for construction till their limits. Volumetrically, the house detains two levels in the main volume and one level in the garage zone. The regulation for this parcel imposes the obligation for a house with a ridge roof and the use of ceramic tiles.

The elevation openings were studied in order to establish a direct connection to the interior functions, resulting in “mismatched” openings.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Utilization Program

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

The house detains two levels with a T3+1 typology.

The interior spacial distribution is characterized by the radical separation of the function by floors. The social /service parts of the house is located in the ground floor and is composed by the entrance hall, toilets, kitchen, living and dinning room, garage, office and the vertical access to the 1st floor (stairs).

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

The first floor, the private part of the house, is composed by the rooms (three) and the respective toilets.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

In the ground-floor, in the back of the house it was build a platform for the connection of the interior and the exterior, ensuring the access to the end of the lot.

© Ivo Tavares Studio
© Ivo Tavares Studio

Plan 01
Plan 01

See more:

Articles
Cite: Fabian Cifuentes. "House in Torreira / Nuno Silva" 14 Aug 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/263115/house-in-torreira-nuno-silva/>