The Granary / Pollard Thomas Edwards Architects

© PTE Architects

Architects: Pollard Thomas Edwards Architects
Location: Abbey Road, , UK
Project Year: 2011
Photographs: PTE Architects

The refurbished Granary, with its bronze-clad extension, has been designed as the headquarters for developer/ contractor Rooff.

© PTE Architects

Located in the Roding Valley/Abbey Road Riverside Conservation Area by the River Roding in Barking, the locally listed Granary building had been derelict and unoccupied for some considerable time and was in urgent need of comprehensive restoration to bring it back into use.

© PTE Architects

The Granary has been sensitively restored, with all new interventions respecting the original fabric of the building. All lean-to later extensions, internal partitions and non-original secondary structures have been removed and blocked-up windows opened again.

© PTE Architects

The new extension takes its cue from the strong gabled form of the original building. Clad in striking bronze panels, the new accommodation is attached to the existing via the vertical circulation core and a high level bridge link. A new atrium garden makes previously obscured elevations visible again.

© PTE Architects

The new complex also forms the setting for a new public square as part of the regeneration of the area as a new quarter for the creative industries.

First Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "The Granary / Pollard Thomas Edwards Architects" 16 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=262266>
  • shahd

    I think this is a well thought approach for new intervention respecting the original fabric . The new extension gives a contemporary look with its bronze cladding .