HouseT / Hiroyuki Shinozaki Architects

  • 16 Aug 2012
  • Houses Selected Works
© Hiroyasu Sakaguchi

Architects: Hiroyuki Shinozaki Architects
Location: Tokyo,
Structure Engineer: Tatsumi Terado Structural Studio
Contractor: Sinei Ltd
Project Year: 2012
Photographs: Hiroyasu Sakaguchi

Project Area: 75.62 sqm
Site Area: 70.31 sqm

It is a residence and atelier for a couple in the center of Tokyo.

© Hiroyasu Sakaguchi

Floor like bookshelf plates are placed at the different level in the shifted box. Furniture is put on the each floor to create living room, dining room, kitchen and bedroom. Each plate-like-floors are only hooked by columns which are three-dimensionally intersected at the middle of the box and this simple structure gives latitude for space composition.

© Hiroyasu Sakaguchi

In massive volume of the box, each different activity of daily living is took place at each floor with open view. Lightings hung from top of the box till the each floors to illuminate them such as a floating stage.  A small residence like big furniture showcases the living on the stage.

Plan 02
Cite: "HouseT / Hiroyuki Shinozaki Architects" 16 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 03 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=262143>

5 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    I love this house. Sober and elegant, it is everything and everything is done. fresh, simple and original.

    CONGRATULATIONS ON YOUR STUNNING SITE. THE BEST

  2. Thumb up Thumb down +2

    This house is bad taste joke: unconfortable and dangerous. Moving up and down durig all the day is difficult and tired. The architect might think people who live in this house are dolls, not human.

    • Thumb up Thumb down -2

      It’d be horror to live in. And if owners get old they won’t be happy to take all those stairs. Utility of this piece of architecture is low.

  3. Thumb up Thumb down -1

    I think projects like this are conceptual relevant and interesting to realize. However in this case the house looks more like an art project then an actually sophisticated piece of concepthouse.

    Stepped away from the impressing wide-angle shots the spatial quality isn’t visible and interesting relations seems to be missing. The void on itself isn’t new anymore, even in a generic system.

Share your thoughts