We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Australia House / Andrew Burns Architect

© Brett Boardman
© Brett Boardman

Architects: Andrew Burns Architect Location: Urada, Niigata Prefecture, Japan Local Architects: Souhei Imamura, Sotaro Yamamoto Competition Team: Andrew Burns, Casey Bryant Project Year: 2012 Project Area: 120.0 sqm Photographs: Brett Boardman, Courtesy of Andrew Burns Architect

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Less than one year from announcement of competition to completion of construction. This required fantastic groundwork from the Australian Embassy, Tokyo, and rapid construction by the local contractors, Iizuka Constructions and Onojeima Constructions.

Simple clear geometry that creates possibilities, rather shutting them down through excessive architectural authorship…

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The main gallery focusses on the embankment, rather than the dramatic valley view. In this way the embankment, tilted up, becomes the third wall of the gallery, creating opportunities for artists and curators to engage with landscape.

By focussing on an ordinary view, rather than an extraordinary view, it seeks to remind us of the value of ordinary, local things, post GFC and post great east Japan Earthquake.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

Unique collaboration between artist and architect to embed a permanent work within the gallery. The work can be concealed by a large cedar clad panel. It is my hope that a new permanent work will be embedded in the gallery space at each triennale, so in 15 years time you could walk into the space and reveal 6 compelling permanent works.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten

The design resonates with the many utilitarian structures in the region, a steep roof, direct expression and located close to the road so as to be easy to access during snowfall. I did not so much as reference these buildings when I was designing it, but followed the same basic logic that they follow.

The steeply pitched roof form rises to the daikoku-bashira (king post), creating a tall gallery space within a compact volume. Despite it’s size (120 sqm) this building conveys an institutional quality, although it also has the ambiguous presence of a rural structure and an art object.

Courtesy of grassodenridder_architecten
Courtesy of grassodenridder_architecten
Cite:Jonathan Alarcon. "Australia House / Andrew Burns Architect" 09 Aug 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/261821/australia-house-andrew-burns-architect/>