Hidden House / Teatum+Teatum

  • 07 Aug 2012
  • Houses Selected Works
© Lyndon Douglas

Architects: Teatum+Teatum
Location: , England
Structural Engineer: Fluid Structures
Project Year: 2012
Photographs: Lyndon Douglas

Using the left over spaces of the city, Hidden House is formed between existing buildings. The house makes an opportunity of its dislocation from the street. It turns its back to the city and responds to its location by creating an architecture that is internal and intimate.

© Lyndon Douglas

The house is organised over two levels and structured around a seven metre high internal light well. Living spaces interface across the central light well, allowing bedrooms and living areas to overlap and connect. This interface between spaces seeks the opportunity for programmes to infect one another. The connection to the exterior is formed through high level skylights that bring daylight into the bedrooms and the central light well. By removing external views the sense of interior is reinforced, creating intimacy and a focus on light and materiality.

© Lyndon Douglas

The rear elevation, a black shining surface, embedded with silica carbide particles acts like a mask in that it engages the viewer without expressing or revealing the space behind. The steel butterfly doors are laser cut to reflect the pattern of rain on a cold window. Internally, the laser cut pattern allows shards of light to extend into the hidden spaces of the ground floor interior. Hidden House provides a way for the city to create more housing on existing sites providing unique spaces at low cost.

Section 01
Cite: "Hidden House / Teatum+Teatum" 07 Aug 2012. ArchDaily. Accessed 17 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=260736>

1 comment

Share your thoughts