Ice House / Minarc

  • 30 Jul 2012
  • Houses Selected Works
© Torfi Agnarsson

Architects: Minarc
Location: Reykjavik,
Design Team: Erla Dögg Ingjaldsdóttir, Tryggvi Thorsteinsson
Project Year: 2011
Project Area: 1,500 sq ft
Photographs: Torfi Agnarsson

To create a serene family sanctuary that harmoniously connects inhabitants with the surrounding natural environment, while combining the best sustainable, eco- friendly materials and energy efficient technologies with minimalist architectural design.

© Torfi Agnarsson

Some features of the house:

© Torfi Agnarsson
  • 2 bedrooms, 1 bathroom plus loft.
  • Simple eco-conscious design focuses on functionality and creates
    a healthy living environment for the family.
  • The house is located in the beautiful a rural town of Iceland, a low-
    developed region committed to the preservation of its beautiful
    natural scenery and resources.
  • Design elements were chosen carefully to maximize passive solar
    power and cross ventilation, minimizing electricity costs.
  • Conscious effort made to use materials in their most organic form.
  • To improve indoor air quality, no carpet or forced air systems
    (AC/HV) utilized.
  • The project reduces its impact on the natural ground by raising
    the structure with elevated decks and floors.
  • Native wood siding materials are locally sourced, which allows for the project to blend in with the surrounding regional landscape.
  • Large and expansive windows and openings are used in living
    area and bedrooms to provide abundant natural light, frame the
    beautiful landscape and enable a seamless connection with nature.
  • Master bathroom features a pebble rock wall referencing the
    surrounding landscape.
  • Exterior spaces designed for maximum indoor-outdoor living.
  • Outdoor shower encourages a closer connection to nature and the
    elements.
  • An edible garden is incorporated into the exterior design to foster
    sustainable living. 
© Torfi Agnarsson
Cite: "Ice House / Minarc" 30 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 26 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=258160>

0 comments

Share your thoughts