We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Wind-dyed house / acaa

  • Architects: acaa
  • Location: Yokosuka, Kanagawa Prefecture, Japan
  • Architect In Charge: Kazuhiko Kishimoto
  • Structural Engineer : Takahiro Suwabe
  • Area: 454.0 sqm
  • Project Year: 2011
  • Photographs: Hiroshi Ueda

© Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda © Hiroshi Ueda

From the architect. A residential building located halfway up a cliff, overlooking the ocean. Thick clumps of trees that grow along the slope of the land surrounding the house cast a series of organic silhouettes that make the slope seem to come alive. We decided that the appropriate form to build would be as low-lying as possible, while also allowing the architecture to become embedded in the surrounding landscape according to the contours of the terrain. This would allow us to minimize the impact of the building on its environment. The design of the walls plays an important role in creating the overall sense of presence that a building projects. As such, we also tried to prevent the walls of this house from becoming surfaces that would obstruct or impede movement and sight.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

Glass and screens along the enclosed perimeter of the house gives the second floor of this residence a certain transparency. Slender, deep-set eaves cast deep shadows on the facade of the building, softening the impact of the building's physical presence in relation to its environment. The various components of the building were structured in order to allow the inhabitants to enjoy a different view of the outside on each level. The first floor features a stone floor and concrete walls finished with plaster, while the Japanese paper screens fitted inside the glass reflect the shadows of plants and trees. The hard-edged surfaces and finishes coexist with the soft, muted tones of the Japanese paper.

© Hiroshi Ueda
© Hiroshi Ueda

The second storey, in contrast, features an open-plan living space, the entirety of which can be opened up towards the ocean. A series of wide eaves stand between the outside of the house and the interior, which is articulated into smaller sections by a row of pillars. Going down the staircase-shaped terrace allows one to gradually draw closer to the outdoor landscape. The section that divides the two different elevations on this floor provides seating throughout, functioning as a unique Japanese-style verandah (engawa). A steel-reinforced concrete structure was used for the second floor, and a Vierendeel bridge structure allowed us to float a large, thin roof on top. The pillars consist of square cylindrical poles (measuring 75mm across) made of solid iron arranged in a densely packed formation using wooden modules (900 x 1800mm). By creating several areas of low-level rigidity, we were able to do away with the need for braces.

Diagrams
Diagrams
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Wind-dyed house / acaa" 20 Jul 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/255532/wind-dyed-house-acaa-2/>