We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Provincial Government Office / AllesWirdGut

Courtesy of AllesWirdGut
Courtesy of AllesWirdGut

The winning proposal for the Provincial Government Office, designed by AllesWirdGut, corresponds to the public use of the building and provides the public with an open space for collective appropriation. A cloverleaf-shaped structure defines several entrances, all of which drain into a common center. The development responds to local and regional links and forms a junction of important inter-urban links which are created on all sides of the forecourts and entrances that complement and enhance the quality of public space. More images and architects’ description after the break.

The “world values” of the project can be combined with the concepts of clarity, intensity, sensuality, lightness, and economy rewrite. As early as the basic urban form of the new building, the foundation for a clear office building directs all existing public flows in a natural way and leads the shortest way to the central entrance hall. With the abandonment of the facades of the immediate reason also limits the exposure situations and outlook for all jobs within the district office can be improved significantly.

Courtesy of AllesWirdGut
Courtesy of AllesWirdGut

The building is divided into a public, on all sides, transparent ground floor and the offices of the various departments on the upper floors. The stratification of these departments in the building resulting from the requirements of the public. The introduction of a central air space and the arrangement of the main access to the atrium of the necessary orientation and clarity is ensured within the office building. In addition, the interior receives light in addition to the main access and the necessary openness and airiness that corresponds to a contemporary modern office complex.

Courtesy of AllesWirdGut
Courtesy of AllesWirdGut

Way to the basement of the central district office developed mid-point radiating outward. The public and the demands on the public transport can thus be met on each floor and in the organization. Around the atrium are located storey units of service provided and the vertical development in the form of a generous staircase and elevator cores. Each of the finger-like structure is occupied by a department, which can be from a certain department organizes several stories and size of the cores connected internally. So in addition to clarity, even short distances can be guaranteed. Various departmental contexts of use but also the inter-exchange and internal communication be possible over the central interior and promoted by the architectural design.

model 01
model 01

Here, the overall structure is completely flexible and variable boundaries of the departments for adjustments. Based on einem1, 35m office-axis grids are available on each floor varied room configurations, cellular offices of varying sizes, group and combined offices to large space structures can be divided freely around an inner core zone as required.

model 02
model 02

About the foyer on the ground floor of all inputs are taken in a central hall. Here is the information from the foyer starting to reach the shortest route to all public uses of the building and the departments with the highest number of visitors, which are housed a ground floor in the wings. South: Multi-function area and cafeteria; East: meeting rooms, including adjoining rooms; North: Office for approval; West: Office for Children, Youth and Family; North and west are also rentable reserve land situated and thus they are also accessible from the outside. Through this organizational principle, the media content display and use of the forecourt will be promoted in the outer space, the southwest side of the terrace cafeteria plays the potential to be a neighborhood meeting place.

model 03
model 03

In a two-story parking garage organized all the required parking spaces can be accommodated. The development of the garage is on the road freight station, in the entrance area will also be above-ground parking spaces provided. In the basement, the central registry and all the necessary technical rooms, archives and storage rooms are located.

model 04
model 04

The design of the new building underscores the urban form of solitaire in a homogeneous facade, which is identical on all four sides and only a slight variation in color. We propose a continuous smooth glass facade with protruding aluminum fins before and sun protection, these slats reflect the environment and give the façade a pleasant depth.

model 05
model 05

Each of the four wings of the building is designed nuancierend in a different color, resulting in gradients arise within the surrounding envelope. This can be a very subtle way on the particular orientation and neighborhood reacts in the coloring. Moreover, a localization of the respective department will allow, for example if the color theme of the wing and inside in the design of the control system is included. The underlying thermal structure facade is divided horizontally and is determined by the internal structure (floors, sills, window). The glass facade is made of transparent tape and enameled in alternating order, the shell provides exceptional thermal properties.

model 06
model 06

The roof is designed as a fifth facade as extensive green roof. This improves the retention of rainfall, the urban microclimate and underscores the commitment of the builders on sustainable architecture. The open space around the building organically interlinked urban environment, inputs, and lounge areas as well as serving various functions together

model 07
model 07

A material change between urban and fine-grained asphalt pavement signals the transition from the urban areas of the district Goss for immediate run-up building. As an extension of the apron and transparent ground floor reception area, the paved meandering plays around the entire building. The base material of the lobby continues in color and grain size in the subsequent asphalt. The transition layer separates subtly access roads and areas of movement of the zones which are used for short-and long-term residence in the building environment. There is also the possibility of an outdoor seating area for the cafeteria.

model 08
model 08

Loosely interspersed with small crowns deciduous trees and seating areas near the entrance to help visitors and line formation inviting entrances. In conjunction with the four from the street and pushed on the situation of the court agreed landscape segments results in a total area of uniform forms and differentiated uses. The segments dominate the exterior appearance of the property by its gentle surface slope toward the street. From the ground flush transition from sidewalk to become part of the segments except for seat height, and each produces a protected area in the building near the lounge. Its landscape is visible from the outside surface and contributes to the appearance of a green Hofsituationen. At the same time inlet intimate situations arise in the building beforehand.

model 09
model 09

Three of the segments with a robust, effective atmospheric planting, in combination with loosely placed trees. The southeast inserted segment underlines the particular situation and proximity to the city center by a radiating urban water feature. The inclined surface is wet by a thin film of water that forms a reflective highlight the entrance of the court and in transition to other phases of the gutter area.

model 10
model 10

The physical construction of the building façade design combines excellent thermal insulation with efficient sun and glare protection and daylight ¬ good supply of office space. The heat loss through the envelope can be minimized by optimizing the wing depth and integration of the central atrium. The highly insulated walls are equipped with 3-e glazing and external sun protection. The positioned directly in front of the glazing plane vertical blinds are very weather resistant and provide good external reference. A natural ventilation through opening kick of the window sash is also possible in the summer case. The artificial light is daylight dependent control, minimizing the use of electricity for lighting so.

model 11
model 11

The central atrium in the roof area receives a 3-fold more selective glazing with solar control coating. Below this level there is a glass textile sun protection, the incoming solar radiation is reflected. On the roof mounted air vents can be cooled efficiently by enhanced cross ventilation in summer period. The underside of the sun shade is provided with a metallic coating, which suppresses the heat radiation of the hot textile and reflects the surface temperature of the cooler hall floor. This effect reduces the cooling loads significantly, while the thermal comfort for use on the ground increases significantly.

site plan
site plan

About air wing containing the statements inside a thermal stratification of the air volume in the atrium can – cool down, up warmer – and having a full ventilation of the atrium to the efficient cooling in summer nights can be achieved. The Atrienboden (lobby / plaza) can be tempered with an integrated pipe system, which has a cooling effect in summer and winter case, a basic temperature of the atrium possible.

plan 01
plan 01

Controlled ventilation of all areas via the ventilation control panel placed on the top floor, which supplies the riser shafts in the building cores. For the risers, the fresh air above suspended ceilings in the corridor area is distributed horizontally and led to the Quellluftauslässen to the partitions where it flows with low velocity without drafts in the rooms. The exhaust air is extracted above the air inlets and out to the ventilation center.

plan 02
plan 02

In the central ventilation devices is a highly efficient heat recovery from exhaust air in winter and an integrated supply air cooling in the summer case. This so-called Taupunktkühlung cools a portion of the supply air stream through a humidification from adiabatic and transmits the thus released evaporative cooler with high efficiency in the supply air. The air is thus brought no increase of water content on the desired supply air temperature for the air supply source.

elevation 01
elevation 01

This air-cooling principle is almost the entire year without additional cooling energy use and also largely avoids need for air conditioning cooling energy. The pressure loss through the ventilation system ensures hygienically necessary air exchange of good indoor air quality while minimizing the required drive power for ventilation. The basic climate of the area in the summer via a cooling device in the basement ceiling, can achieve their power output in the cooling mode and 40 W / m.

elevation 02
elevation 02
Cite:Alison Furuto. "Provincial Government Office / AllesWirdGut" 16 Jul 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/253810/provincial-government-office-alleswirdgut/>