VNG Office / Openbox Company

© Wison Tungthunya

Architects: Openbox Company
Location: , Thailand
Project Year: 2012
Photographs: Wison Tungthunya

Since the site was already very tight, the form was simply the shape of the site, stretched to maximum, build-able envelope according to regulation setback. This turn out to be an unexpected opportunity to exploit unique form and space that would be difficult to justify under normal circumstance. The full envelope form was then carved at the front to create a triple height, open-air, arrival hall.

© Wison Tungthunya

The facade concept was created upon the concept and images of MDF and particle board production process. Pieces of small material coming together to form an image of dynamic, functional surface.

© Wison Tungthunya

The interior center atrium opens up through all office floors. Staircases were designed as lengthened objects, placed randomly in the middle of the atrium, leaning from one floor to another. Aside from being a composition of objects in space, ones might be reminded of an image of the logging days.

© Wison Tungthunya

With proper placement of building direction in relation to the actual sun path, the atrium is properly lighted with natural, indirect daylight throughout the day. Only in the late afternoon, some direct sunlight was intentionally planned to penetrate through vertical windows, creating shadow pattern in the atrium. Such image resembled the natural lighting effect in the Forrest at the end go the day.

© Wison Tungthunya

With the idea to celebrate the corporate philosophy, we suggested to extensively display one of their products as an actual interior finish. The idea was simply to create the effect that would normally be done in the product exhibition room, but expand the effect to fill up the entire atrium space. Selected interior surfaces, such as floors, feature walls, and atrium staircases were finished with Vanachai flooring products, and†concentrate this only in the atrium space to make sure the effect was powerfully and tastefully executed.

Plan01 01

The office space was raised all the way up to the bottom of floor slabs. All m&e pipe works, wiring, and air ducts were all exposed. Aside from the obvious more ceiling height, and healthier work environment, this technique also provided a refreshing feeling of modern, raw and industrial look.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "VNG Office / Openbox Company" 09 Jul 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=252192>