Two in One House / GAAGA

  • 26 Jun 2012
  • Houses Selected Works
© Marcel van der Burg

Architects: GAAGA
Location: ,
Design Team: Esther Stevelink, Arie Bergsma
Structural Engineering: Buro Broersma, Den Haag
Project Year: 2012
Photographs: Marcel van der Burg

Situated in the urban planning area Nieuw Leyden, the project includes two separate houses combined into one single looking volume.  Both houses, practically identical on the inside, are designed as one entity on the outside, only the two entrance doors reveal the presence of two homes.

© Marcel van der Burg

The project is developed within an urban framework that, due to its underlying low-rise, high dense concept, challenges to a new way of living and to a new housing typology. The framework, which consists of rectangular plots divided in eighteen small, back to back parcels on top of a communal semi-sunken parking garage, calls for new spatial and formal solutions regarding the use of the available space, daylight, privacy, outside spaces, the relation between parking and house, the way of entering, flexibility and identity.

© Marcel van der Burg

Both houses are organized vertically: a multifunctional room and storage room in the basement, the living area and a patio on the first floor and the more private functions like bedrooms and bathroom on the second floor. On the roof there is a small multifunctional room with a terrace at the front and back side.

© Marcel van der Burg

Despite of the relatively small plot the design of each house aims at an integration of spatial qualities – like the play of light, intriguing vistas and routing – and practical values in terms of usable and flexible space suitable for family life.

© Marcel van der Burg

In achieving this, the unfamiliar positioning of the main staircase parallel to and detached from the bearing wall plays a pivotal role. At ground and second floor the stair borders a passage on one side and rooms on the other, leaving most of the space along the bearing wall for storage, installation and sanitary facilities.  At the first floor, the freestanding stair subtly screens off the kitchen area and divides the open space into different functional areas. In this way the living area gets an open yet intimate character with intriguing vistas. Also, the staircase is an eye-catcher that acts as an integral part of the furniture.

© Marcel van der Burg

In the context of Nieuw Leyden, where each house is different from its neighbour, making two identical looking houses next to each other would be an aberration. To conceal the fact that the project comprises two identical houses the facade is designed as one entity.

© Marcel van der Burg

The design of the facade is based on a neutral grid, avoiding an evident hierarchy. Because all openings look – despite their differences in size and infill – similar, it is not immediately clear what is happening inside. From the outside one cannot discern a bedroom from a living room.  In this way the facade acts like a mask, a 3-D layer that conceals the structure behind.

Plan

The facade consists of a white framework, in which rectangular openings are filled in with aluminum window frames and wooden panels. The wooden panels vary in position, some are placed close to the white stucco surface and some are placed deep into the facade. In combination with the wooden surfaces around the openings the idea of the facade as a 3-D layer is intensified. Furthermore, the variable wooden infill gives the projects its expressive and dynamic looks.

Cite: "Two in One House / GAAGA" 26 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 01 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=248092>

0 comments

Share your thoughts