London Olympic Stadium / Populous

© Morley von Sternberg

Architects: Populous
Location: ,
Completion: 2011
Photo credits: Morley von Sternberg, ODA 

   

© Morley von Sternberg

London will be the first city to host the Olympic Summer Games for a third time, and the organising committee intends to showcase the city’s capability in hosting spectacular, efficient and innovative Olympic and Paralympics Games. Embedded in the London Games design parameters is the need to provide for the future, the Legacy of a major event, which requires transformation of the city and the venues – challenging the concept of building permanence.

To achieve a balance between the immediate needs of the large Games stadium against a long term, small scale venue, Populous have embraced the opportunity to develop the architectural language of venue design. We have progressed a new theory of ‘embracing the temporary’, exploring form, materials, structure and operational systems to bring a structured palette of elements into a cohesive design. Simple legible forms develop, minimizing the physical weight, fabrication time and embodied energy of each component, and bringing together to the whole building, linked by demountable connections. This not only enables the overlay of theatre and spectacle in staging the Opening and Closing Ceremonies for the 80,000 capacity venue, but also promotes possibilities of transformation after the Games down to a minimum 25,000 seat venue form.

© Morley von Sternberg

The London Olympic Stadium is sited on a diamond-shaped island between two existing waterways, located within the southern section of the new Olympic Park. The seating bowl is compact, bringing all 80, 000 spectators far closer to the event than previous Games venues. The design makes full use of the site’s island situation, providing a complete circuit of spectator podium concourse around the stadium, connected by bridges to the main park. This podium concourse promotes the carnival nature of the event with a perimeter array of spectator facilities, particularly retail and food service, distributed along the natural boundary of the water’s edge. During the three hours of an athletics event, spectators are free to move from their seat out onto the podium to visit these colourful clusters of concession pods, and view across the waterways the activities in the adjacent park and venues.

© Morley von Sternberg

The key sustainability criteria of reduce, reuse and recycle were adopted to create a compact, flexible and lightweight design. The main Stadium structure is light and elegant, clearly expressed by the external diagonal articulation of the white tubular steel of the roof and the internal slender black steel supporting the temporary upper seating tier. Between these two frames lies the concourse façade, the full height ribbon sections of the fabric ‘wrap’.

elevation

The black and white seats provide a neutral backdrop for the interior colour of the spectator facilities and pathways, and the animation that spectators will bring to the event. The running track will also be highlighted in a striking colour which will reflect the vibrancy of London in 2012. Already a centrepiece to the developing Olympic Park, the stadium construction is on programme for completion in early 2011.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "London Olympic Stadium / Populous" 27 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 30 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=247935>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +4

    its only me…or this is one of the most boring stadiums ever seen? Specially for this occasion…

Share your thoughts