Albert Schweitzer Hospital / EGM architecten

Courtesy of

Architects: EGM architecten
Location: , The Netherlands
Project Area: 41,082 sqm
Project Year: 2011
Client: Albert Schweitzer Hospital
Photographs: Courtesy of EGM architecten

The new Albert Schweitzer Hospital is an important part of the larger urban development of the Health Park in Dordrecht. The park is designed as a multipurpose urban area that will welcome around 2.5 million visitors every year. The Health Park consists of three parts: a hospital zone surrounding the new Albert Schweitzer Hospital, a multi-functional sports boulevard and a spacious and pleasant boulevard with shops, restaurants, offices and apartments called the Esplanade. The Albert Schweitzer Hospital, designed by EGM architecten, was one of the driving forces behind this concept.

Courtesy of EGM architecten

The existing hospital was extensively modernized and extended to make a boulevard. On the north side of the existing building, a continuous transparent platform was constructed. This accommodates special functions such as hospital emergency rooms, outpatient clinics, the Knowledge Centre, a General Practitioner and a branch of Radiotherapy from the Erasmus MC – Daniel den Hoed.

Courtesy of EGM architecten

The platform holds four building sections that can be used flexibly due to their simple structure. The easternmost section contains a nursing home, a care facility and a maternity care hotel. West of the main entrance are three sections, the first section housing the offices. The middle section includes the vocational department of the Da Vinci College and the Knowledge Centre. The section on the western corner holds the headquarters of the Public Health Service South Holland South. Each section has its own character. This building diversification contributes to the urban atmosphere.

Diagram

Through visual language and the use of materials per unit area, sufficient architectural variety is guaranteed, without becoming a monotonous homogeneity. The landscape serves as a binder. The architecture is subdued and subordinated to the appearance of the area around thematically oriented care and health.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Albert Schweitzer Hospital / EGM architecten" 22 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 24 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=246367>
  • djvd

    I’ve seen better images by EGM but they did a gear job on the buildings itself. Especially like the white stair.

  • http://uptodayarch.blogspot.com/ up_today_arch

    nice work for social building project!