Ernst & Young Headquarters, Amsterdam / Foster + Partners

Foster + Partners just finished the first tower in Amsterdam, at the Vivaldi-park area of the new Zuidas district, south of the city.

The 24-storey building is divided into two twelve metre-wide column free towers with open, flexible floor plates. The blocks are staggered in plan to admit as much natural light as possible, helping this tower to be ten per cent more efficient than the target Dutch environmental standards. Plus, it has a very nice looking lobby.

Linked by a shared transparent core, the offices are serviced by double-height meeting spaces and light-filled social spaces allowing communication between different floors. The structural diagrid is clad in silver and is offset by opaque black panels, which reduce the definition of the individual floor levels. This lattice scales the entire 87-metre high facade and gives the building its identity. At the base of the building the height of the diagrid creates a triple-storey lobby space, while at the top of each tower north and south-facing terraces are set into the structure.

The towers are approached via a water-court with an ecological pond beneath an overhanging canopy. Defining the relationship between public and private, this space houses the social functions, such as staff restaurant, terrace, auditorium and bar, clustered around the water-court. Coupled with a green roof on the restaurant building, the pond has an important environmental contribution. 65 per cent of rainwater is retained on site while the run-off feeds into the Amsterdam canal system to control water levels following peak rainfall. The pond is naturally cleansed by a planted biotope of reeds, water lilies and grasses.

Detail

All images © Foster + Partners

Cite: Basulto, David. "Ernst & Young Headquarters, Amsterdam / Foster + Partners" 15 Jun 2008. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=2430>

1 comment

Share your thoughts