House F / Biasi Bonomini Vairo Architetti

© Marco Zanta

Architects: Biasi Bonomini Vairo Architetti
Location: ,
Completion: 2012
Photographs: Marco Zanta

   

© Marco Zanta

House F
The operation of transforming a villa on the coast of Trieste stands as a moment marking a break in the equilibrium between violently rugged landscape and its control through rationalization and terraced gardens, retaining walls and residential volumes. In this sense, the renovation of a split-level house dating back to early 70s, by the partial demolition of existing building structure and the reorganization of the distributive spaces, looks for a new dynamism and a new relationship with the landscape, natural and man-made.

© Marco Zanta

The structure of the floors, arranged on three different levels, plays a new role with the introduction of a high void volume crossing vertically the whole building so as to trigger new spatial relationships and reorganize functions. The new access to housing introduces at the base of the void volume. On the ground floor the void organizes living rooms, kitchen and dining spaces as a continuity of white space mediated by sliding glass walls that gradually ends in the sea terrace.

plan 01

Upright vacuum is structured as a spiral distributing four bedrooms and associated facilities along a staircase. The light diffused from the skylight and the reflections of the floor made of white cement and crushed Carrara makes the core filled with a soft and warm light that is opposed to the light that defines lines and sharp shadows of the volumes and profiles of the rooms overlooking the sea.

Cite: "House F / Biasi Bonomini Vairo Architetti" 11 Jun 2012. ArchDaily. Accessed 30 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=242626>

0 comments

Share your thoughts